Fenomenul plicul la medic! Câți bani dau moldovenii la doctor

14 Iun. 2023, 13:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iun. 2023, 13:42 // Actual //  bani.md

Ponderea plăților din buzunar denotă gradul de dependență a finanțării sistemului de sănătate de cheltuielile gospodăriilor casnice. Evidențele OMS indică clar că, plățile din buzunar (în eng. OOPS – out-of-pocket spending) sunt mai mici în statele cu o pondere mai mare a cheltuielilor publice față de PIB. În Republica Moldova, în anul 2020, la o cotă a cheltuielilor publice din PIB mai mică de 5%, plățile din buzunar constituie 31% din totalul cheltuielilor pentru sănătate, potrivit constatărilor Strategiei de dezvoltare a sistemului medical din Republica Moldova.

Deși în diminuare, de la 47% în 2000, cota plăților din buzunar în cheltuielile totale din sectorul sănătății rămâne impunătoare, fiind cu mult peste media din țările UE (15,5%).

Ponderea mare a plăților din buzunar produce multiple cazuri de cheltuieli catastrofale, inechitate printre păturile socio-economice și posibilitatea ca tot mai mulți oameni să cadă sub pragul de sărăcie din cauza plăților pentru servicii de sănătate. În anul 2021, ponderea populației cu cheltuielile gospodăriilor pentru sănătate mai mari de 10% în total cheltuielile gospodăriilor a alcătuit 14,2%. Pentru populația din mediul urban aceasta a constituit 17,1%, comparativ cu 12,2% din populația rurală, în creștere cu 3% și, respectiv, 1,6% față de anul 2020, mult mai înaltă comparativ cu majoritatea țărilor din regiunea europeană a OMS. În mare parte, acestea sunt suportate de păturile cele mai sărace ale populației, puternic concentrate în rândul persoanelor care trăiesc în mediul rural și al pensionarilor.

Acest lucru reprezintă o dovadă clară că protecția financiară a populației nu este suficientă. Plățile din buzunar (formale și neformale) sunt achitate în mare parte pentru medicamente pentru tratamentul de ambulator. Populația din cele mai sărace pături, în anul 2021 a cheltuit pentru medicamentele circa 52% din totalul cheltuielilor pentru sănătate (Studiul Accesul populației la serviciile de sănătate, BNS, 2022

Plățile neformale, fiind pe larg răspândite în Republica Moldova, reduc din încrederea persoanelor în sistemul de sănătate și majorează costurile serviciilor medicale pentru beneficiarii acestuia. Astfel, în situația când nu va fi asigurată tendința unei finanțări adecvate a sistemului de sănătate, lipsită de o prioritizare a cheltuielilor publice, va crește ponderea plăților din buzunar pentru serviciile medicale și va reduce accesul la servicii medicale a populației și va aprofunda inechitatea în sănătate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 10:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 10:12 // Actual //  Ursu Victor

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță că va continua și în luna aprilie 2025 acțiunile de control fiscal în teren, cu accent pe combaterea neutilizării echipamentelor de casă și de control (ECC) în cazul decontărilor în numerar. Măsurile vin în contextul unei campanii extinse de conformare fiscală și transparență în relațiile comerciale.

Potrivit SFS, în luna aprilie vor fi verificate, prin metoda controlului operativ, următoarele categorii de activitate economică. Este vorba de comerțul cu amănuntul al mărfurilor și produselor, în special în magazine, serviciile auto – întreținere, reparații, spălătorii, activitatea caselor de schimb valutar, transportul rutier de pasageri și comerțul online, desfășurat prin intermediul platformelor digitale.

Pe lângă aceste domenii, controalele vor viza și contribuabilii identificați în baza petițiilor, sesizărilor, reclamațiilor și informațiilor din presă, în cazul cărora există suspiciuni de neconformare fiscală.

În luna martie 2025, inspectorii fiscali au efectuat 527 de controale operative, dintre care 383 s-au soldat cu constatarea unor încălcări ale legislației fiscale.

Sancțiunile aplicate au însumat 1.509.000 lei în penalități fiscale. La acestea s-au adăugat 369.200 lei în sancțiuni contravenționale.
Acțiunile au vizat în special nerespectarea obligației de eliberare a bonului fiscal, declararea completă a veniturilor și deținerea documentelor de proveniență a mărfurilor comercializate.

Serviciul Fiscal de Stat subliniază că va continua monitorizarea riguroasă a contribuabililor pentru a asigura corectitudinea în relația cu bugetul public, respectarea legislației și combaterea concurenței neloiale în economie.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ