Fermierii din sud, în pragul disperării: Seceta a distrus mii de hectare. Se cere declararea stării excepționale.

13 Aug. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Aug. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Fermierii din raioanele Cahul, Cantemir și Vulcănești sunt într-o criză profundă, după ce, pentru al treilea an consecutiv, seceta extremă a distrus mii de hectare de culturi, aducând pierderi colosale. Într-o declarație recentă expediată președintei Maia sandu, aceștia și-au exprimat îngrijorarea față de situația dezastruoasă care a paralizat activitatea întreprinderilor agricole micro, mici și mijlocii din sudul țării.

În cifre, situația este alarmantă:

1.2022: 27.665 hectare afectate, cu pierderi estimate la 358 milioane de lei.
2.2023: 16.319 hectare afectate, cu pierderi de aproximativ 185 milioane de lei.
3.2024: 19.404 hectare de culturi de primă grupă afectate, cu pierderi estimate la 135 milioane de lei, cifrele pentru grupa a doua fiind încă în evaluare.

Fermierii denunță prețurile exagerate la mijloacele de producție și resursele energetice, dobânzile ridicate la creditele bancare și accesul limitat la piețele agroalimentare, care i-au adus în pragul falimentului. Ei acuză autoritățile statului de lipsa unor măsuri adecvate pentru a depăși această criză fără precedent.

În aceste condiții, fermierii solicită declararea stării excepționale în raioanele afectate, precum și implementarea unui plan de acțiuni pentru salvarea sectorului agricol. Printre măsurile propuse se numără:

1.Declararea stării excepționale în raioanele Cahul, Cantemir și Vulcănești, cu aplicarea unui moratoriu asupra penalităților și executărilor silite de către bănci și furnizori, precum și solicitarea ajutorului extern.
2.Elaborarea și adoptarea Legii creditului agricol, cu o rată fixă de maximum 5% pentru o perioadă de 10 ani și posibilitatea de prelungire în caz de calamitate naturală.
3.Stabilirea unui mecanism clar de despăgubire a producătorilor agricoli în caz de calamități naturale.
4.Aprobarea creditelor investiționale pentru retehnologizarea fermelor agricole, inclusiv pentru echipamente de irigare și tehnologii moderne.

Fermierii au cerut o întrevedere urgentă cu Președintele Republicii Moldova și Președintele Parlamentului pentru a discuta aceste propuneri. În cazul în care nu vor fi auziți, aceștia avertizează că vor recurge la proteste pentru a-și apăra drepturile și a evita falimentul.

Adresările anterioare către Ministerul Agriculturii nu au fost luate în considerare, iar fermierii subliniază că fără sprijinul statului, sectorul agricol nu poate face față acestei situații dramatice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Sept. 2024, 08:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2024, 08:34 // Actual //  Lupu Eduard

Cel puţin patru persoane au murit şi mii de case au fost avariate de inundaţii sâmbătă, în zona Moldovei din România, au anunţat autorităţile de la București. Nivelurile crescute ale râurilor au pus autorităţile în alertă în cea mai mare parte a Europei Centrale şi de Est după zile de ploi torenţiale, scrie Reuters.

În zilele următoare sunt prognozate precipitaţii abundente în Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, sudul Germaniei şi părţi din Austria.

Locuitorii unor oraşe de la graniţa ceho-poloneză au fost evacuaţi, deoarece râurile au depăşit nivelul de alertă, în timp ce capitala cehă, Praga, care a suferit inundaţii catastrofale în 2002, a instituit măsuri preventive împotriva inundaţiilor.

În Cehia, zonele nordice şi nord-estice au fost cele mai afectate de ploaie, în unele locuri înregistrându-se până la 25 cm de ploaie începând de joi, a declarat institutul meteorologic.

Meteorologii au avertizat că, până duminică, în unele zone ar putea cădea mai mult de o treime din precipitaţiile medii anuale, iar vântul puternic a sporit ameninţarea.

Ministrul mediului, Petr Hladik, a declarat sâmbătă că populaţia din zonele cele mai afectate ar trebui să se pregătească să îşi părăsească locuinţele.

În Praga, un oraş cu peste 1,3 milioane de locuitori care se află pe malurile râului Vltava, traversat de pitorescul Pod Charles din secolul al XIV-lea, au fost instalate bariere împotriva inundaţiilor.

Oraşul a investit masiv în măsuri preventive după inundaţiile din 2002, care au măturat sistemul de metrou şi au forţat zeci de mii de oameni să-şi părăsească locuinţele.

Grădina Zoologică din Praga, situată de-a lungul râului Vltava, a fost închisă pentru vizitatori, iar Căile Ferate Cehe au declarat că serviciile pe zeci de rute au fost întrerupte. În al doilea oraş ca mărime al ţării, Brno, un spital a evacuat pacienţii ca măsură de precauţie.

În Glucholazy, un oraş istoric din sud-vestul Poloniei, aproape de graniţa cu Cehia, pompierii au stivuit sute de saci de nisip de-a lungul unui râu umflat, iar unii locuitori au fost evacuaţi.

Ministrul polonez de interne, Tomasz Siemoniak, a declarat că previziunile meteorologice sunt nefavorabile, în următoarele 24 de ore urmând să cadă precipitaţii foarte abundente în jurul zonei de frontieră cehă, care vor alimenta râurile din Polonia.

Oficialii din Slovacia au avertizat cu privire la pericolul de inundaţii în capitala Bratislava, din cauza fluviului Dunărea umflat.

Ungaria se aşteaptă ca Dunărea să se apropie de niveluri record în următoarele zile, iar oficialii vor închide luni cheiurile inferioare din capitala Budapesta.

„Se aşteaptă ca valul de inundaţii să atingă un vârf de aproximativ 8 metri în a doua jumătate a săptămânii viitoare”, a declarat vineri primarul oraşului.

În Austria, serviciile de urgenţă colaborau cu guvernatorii districtelor şi cu municipalităţile pentru a pregăti evacuările. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că toate statele federale au fost afectate şi că situaţia se deteriorează în special în nord-estul statului Austria Inferioară.

„Următoarele zile vor fi în continuare extrem de dificile şi provocatoare pentru populaţia afectată şi pentru serviciile de urgenţă”, a declarat Nehammer pe X.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău