Fermierii, pe butuci! Ce soluție le propune Guvernul

17 Feb. 2024, 10:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Feb. 2024, 10:54 // Actual //  bani.md

Guvernul va pune la dispoziție un nou sprijin pentru producătorii de cereale afectați de crizele din ultimii ani. Astfel, aceștia vor putea contracta credite în valoare de 500 de mii de lei, cu o garanție de 90% din partea statului, pentru a putea începe sezonul agricol. La prima etapă, creditul va fi oferit pe o perioadă de până la 18 luni de acordare inițială și șase luni de grațiere de plată cu acoperirea dobânzii de până la 7%, ce va fi achitată de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), se arată într-un comunicat al Guvernului.

Noul mecanism a fost anunțat la întâlnirea prim-ministrului Dorin Recean și vicepremierului, ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, cu mai mulți producători agricoli. Urmare a discuțiilor, grupul de producători protestatari a anunțat că va sista protestul și va debloca drumul de acces spre vama Leușeni până marți, 20 februarie, când va avea loc o altă ședință la care va fi definitivat acest mecanism.

Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a accentuat importanța modernizării afacerilor din domeniul agricol și analizei oportunității de prelucrare a unor culturi în anumite zone ale țării, pentru a evita pierderile. „Vreau să mulțumesc agricultorilor care muncesc foarte mult, cu sârguință, reușesc să aibă afaceri profitabile și să plătească impozite. Ajutăm domeniul agricol și vom continua să găsim și mai multe resurse”, a precizat premierul Dorin Recean.

La întâlnirea cu agricultorii, prim-ministrul Dorin Recean a mai îndemnat fermierii protestatari să nu blocheze căile de acces, deoarece acest lucru încalcă dreptul persoanelor la libera circulație, prejudiciază activitatea agenților economici și pune în pericol viața oamenilor. „Nu ajută să blocați drumurile și vămile. Din contra, impuneți un cost și mai mare asupra agenților economici, care achită taxe din care se plătesc subvențiile și ajutoarele, inclusiv în agricultură. Blocarea drumurilor și a vămilor nu va aduce mai multe subvenții sau alocări din partea Guvernului pentru agricultură. Guvernul este obligat să aibă grijă de absolut toate categoriile. Noi toți trecem printr-o perioadă destul de dificilă. Împreună trebuie să-i facem față”, a adăugat șeful Executivului.

Alexandru Slusari, liderul Asociației „Forța Fermierilor”, a făcut apel către Guvern pentru alocarea a 400 de milioane de lei în viitorul apropiat, pentru a ajuta agricultorii să facă față pierderilor suferite. Slusari a subliniat că este necesară transparența în ceea ce privește distribuirea ajutoarelor și a cerut publicarea listelor cu subvențiile acordate.

„Nu vreau să agravez ceea ce s-a spus în două zile, au fost multe neadevăruri și falsuri cu cifre. Dar când spuneți că fermierii au primit multe ajutoare, eu am studiat totul cu mare atenție și vreau să fie publicate listele cu aceste subvenții. În ultimii doi ani, fermierii au primit ajutoare de doar 200 de milioane de lei, după toate crizele”, a explicat Slusari.

Potrivit liderului asociației, agricultorii care se ocupă exclusiv de grâu și porumb se confruntă cu un prejudiciu estimat la aproximativ 6 miliarde de lei. Cu toate acestea, în urma unor calcule recente, se estimează că, luând în considerare toate erorile posibile, suma se va reduce la doar 4,5 miliarde de lei.

După întâlnirea de ieri, 15 februarie, fermierii urmează dă se întâlnească marțea viitoare cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea pentru a găsi o soluție la datoriile pe care le au față de față de bănci.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău