Fermierii, trași pe sfoară! Legea secetei pe pauză, agricultorii rămân cu moratoriul pe datorii ca măsură provizorie

19 Dec. 2024, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Dec. 2024, 16:24 // Actual //  Ursu Victor

Deputații au votat astăzi instituirea unui moratoriu asupra plății datoriilor restante ale fermierilor, inclusiv a majorărilor și penalităților, până la 31 octombrie 2025. Legea secetei propusă de Alexandru Trubca, președintele Comisiei Agricultură a fost pusă pe pauză.

„Legea moratoriului votată în primă lectură, au ignorat-o pe cea a lui Trubca și au au făcut una alta care nu are nici avizul guvernului care chipurile se va vota, dar ținând cont cum s-a ieșit la protest uitați de legea moratoriului”, a declarat agricultorul Sergiu Stefanco.

În legea propusă de Trubca  s-a clarificat chestiunea cu datoriile acumulate începând cu 1 septembrie 2022 vor fi eligibile pentru beneficiile legii, eliminând interpretările ambigue din legislația actuală. Totodată, au fost incluși furnizorii de inputuri agricole printre potențialii beneficiari ai legii, iar creditorilor li se interzice cesionarea creanțelor fără acordul debitorilor.

Totodată, un alt aspect din legea lui Trubca este legat de organizațiile de creditare nebancară, în special în sudul țării, unde agricultorii se confruntă cu abuzuri legate de executările silite pentru echipamente agricole, terenuri și alte active. „Este crucial să intervenim pentru a preveni interpretările abuzive ale legislației.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Dec. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Dec. 2024, 17:14 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Legea bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2025. Documentul prevede venituri și cheltuieli în valoare de 46,51 miliarde de lei, reprezentând o creștere de 8,7% comparativ cu 2024.

Începând cu 1 aprilie 2025, pensiile și alte prestații sociale vor fi indexate cu 6,1%. De asemenea, din 1 mai 2025, pensia minimă pentru limita de vârstă va crește la 3.300 de lei pentru persoanele cu un stagiu complet de cotizare de 40 de ani. Persoanele cu dizabilități vor beneficia de o pensie minimă majorată la 2.258 de lei.

Legea prevede creșteri semnificative la indemnizațiile pentru familiile cu copii:

  • Indemnizația unică la nașterea copilului se majorează la 21.350 de lei.
  • Indemnizația lunară pentru copiii sub 2 ani va fi de 1.000 de lei, indiferent de statutul asigurat al părinților.
  • Părinții asigurați vor continua să beneficieze de indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani, calculată în funcție de venitul celui cu salariul mai mare.

Începând cu 1 ianuarie 2025:

  • Alocația lunară pentru victimele represiunilor politice va fi majorată.
  • Veteranii de război vor primi o alocație lunară de 1.610 lei.
  • Militarii prin contract vor beneficia de includerea perioadei concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului în vechimea specială în muncă.

Cheltuielile din BASS sunt distribuite pe 10 subprograme, administrate de Casa Națională de Asigurări Sociale. Ponderea cea mai mare, 30,7 miliarde de lei, este alocată pensiilor pentru limită de vârstă, reprezentând o creștere de 6,7% față de anul trecut.

Un nou mecanism de compensare a costurilor energiei va fi implementat, cu ajutoare acordate sub formă de plăți monetare directe, pentru a sprijini consumatorii în sezonul rece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală