Festivalul Vinului de Autor. Evenimentul Micilor Producători de Vinuri din Moldova

25 Aug. 2023, 13:10
 // Categoria: Comercial // Autor:  MD Bani
25 Aug. 2023, 13:10 // Comercial //  MD Bani

Pe data de 2 septembrie, 2023, „Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova” organizează, în premieră, primul eveniment dedicat unui concept nou în vinificație – Vinul de Autor.

Acest eveniment întrunește sub egida sa peste 30 de mici producători de vinuri din Moldova, care își vor prezenta cu mândrie creațiile – vinuri autohtone, realizate după tehnologiile și secretele vinificatorului, diferite de normele rigide impuse de latura comercială a producerii de vinuri. Pe parcursul anului, vinurile moldovenești au adunat peste 70 medalii la concursuri internaționale – un motiv în plus să ne mândrim cu identitatea noastră!

Mulți consumatori se vor întreba ce este, în fond, un vin de autor? Vinul de autor este un vin creat nu în masă, ci în ediții mai limitate, destinat fiind iubitorilor de ceva diferit, original și autentic. Vinul de autor are personalitate, căci vinificatorul decide singur aspectele legate de tehnologie, caracteristici, procese de creare și alte elemente distinctive. Vinurile de autor poartă în sine caracteristicile zonei de unde provin, terroir-ul zonei de proveniență și particularități care îl fac deosebit.

Așadar, acest nou concept, această nouă identitate – „Vinul de Autor” are propriul eveniment! În curtea Muzeului Național de Istorie se va petrece, începând cu orele 10:00, marea sărbătoare la care sunt invitați toți iubitorii de vin, de frumos și de autentic. O notă importantă evenimentului o va aduce liga de aur a sommelierilor din Moldova – „The Sommelier Guild of Moldova”, ce vor fi prezenți în număr mare pentru a ajuta consumatorii să descopere vinurile autohtone moldovenești, precum și să creeze cele mai delicioase pairing-uri gastronomice.

Vizavi de gastronomie, organizatorii au făcut o alegere inspirată renunțând la clasicul frigărui și aducând în prim – plan gustări mai deosebite ce să se potrivească cu toată gama de vinuri ce va fi degustată la eveniment. Ziua va fi acompaniată de muzică bună, iar seara oaspeții vor avea parte de un concert de muzică jazz, ceea ce va face ca atmosfera să fie și mai plăcută.

Evenimentul va fi child friendly, copiii având acces gratuit și multe activități distractive într-o zonă special amenajată, iar cei pasionați de istorie vor avea parte și de o expoziție de antichități în aer liber.

Dacă doriți să participați la eveniment, puteți achiziționa online biletele accesând https://wine.md/events/festivalul-vinului-de-autor . Sunteți așteptați cu mare drag în calitate de oaspeți de onoare la acest eveniment unde, după cum spun organizatorii, veți descoperi Moldova la gust.

Partenerii Festivalului Vinului de Autor sunt: „USAID Moldova”, „Oficiul Național al Viei și Vinului”, „Mastercard”, „Primăria Municipiului Chișinău”, „Sanctum AG – Idei de succes în Agricultură” și „Eternity”.

Partenerii media ai evenimentului sunt: „Agora.md”, „Jurnal TV”, „Agro TV Moldova”, „Hit FM”, „Relax FM”, „NewsMaker”, „Locals” și „Diez”.

Haideți să descoperim vinurile de autor și poveștile ce stau în spatele fiecărui pahar de vin!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO