Firma unui fost premier milionar, printre marii exportatori de răsărită în luna august

20 Aug. 2024, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Aug. 2024, 12:26 // Actual //  bani.md

Seceta severă din această vară a afectat grav recoltele de floarea-soarelui din sudul Moldovei, unde fermierii se confruntă cu randamente mult mai scăzute decât în alte regiuni. Conform datelor statistice, aproximativ 380.000-400.000 de hectare au fost însămânțate cu floarea-soarelui în întreaga țară. În prezent, fermierii din sudul Moldovei, în zone precum Ștefan Vodă, Căușeni, Comrat și Cahul, se așteaptă să recolteze doar o tonă de floarea-soarelui pe hectar, un rezultat semnificativ mai mic comparativ cu celelalte regiuni ale țării, potrivit analizei lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

Până acum, aproximativ 6.000 de hectare au fost recoltate în diverse zone ale țării, inclusiv în Florești, Cahul și Comrat. Estimările sugerează că producția totală de floarea-soarelui în Moldova pentru acest an va fi cuprinsă între 500.000 și 750.000 de tone, cu variații semnificative în funcție de regiune:

  • Nordul țării (Briceni, Dondușeni, Ocnița): Se estimează o recoltă medie de 2-2,5 tone pe hectar.
  • Centrul țării (Drochia, Soroca, Sângerei, Florești, Rezina, Șoldănești, Telenești, Orhei): Producția medie anticipată este de 1,5-2 tone pe hectar.
  • Sudul țării (Ștefan Vodă, Căușeni, Comrat, Cahul): Producția a fost sever afectată de secetă, cu așteptări de doar până la 1 tonă pe hectar.

Aceste diferențe subliniază impactul negativ al condițiilor climatice asupra randamentelor de floarea-soarelui, accentuând provocările cu care se confruntă fermierii moldoveni. În perioada 1-19 august 2024, Moldova a exportat 5.947 de tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1.638 de tone provin din noua recoltă. Printre cei mai mari exportatori se numără Rusagro-prim: 487 tone (Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț este deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina.),  Anvar Com: 251 tone, Aria Invest Trade: 178 tone și Bioprotect: 139 tone. Bioprotect este controlată de către fostul premier PLDM-ist, Valeriu Streleț. Compania este unul dintre cei mai mari importatori şi distribuitori de chimicale din Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 13:22 // Actual //  Ursu Victor

Duma de Stat a Rusiei a adoptat în a treia lectură bugetul federal pentru anii 2025-2027, care prevede cheltuieli record pentru întreținerea armatei. Potrivit documentului, în 2025, autoritățile ruse intenționează să cheltuiască 13,5 trilioane de ruble pentru război și încă 3,5 trilioane de ruble pentru forțele de securitate.

Astfel, în 2025, aproximativ 40% din totalul cheltuielilor bugetului vor fi alocate pentru apărare și securitatea națională, sumă mai mare decât cheltuielile combinate pentru sănătate, politică socială și educație.

Cheltuielile sociale, inclusiv pensiile și diversele ajutoare, vor constitui aproximativ 6,5 trilioane de ruble, iar pentru sănătate sunt alocați aproximativ 1,8 trilioane de ruble, de două ori mai puțin decât pentru întreținerea forțelor de securitate.

Cheltuielile pentru întreținerea președintelui Vladimir Putin și a administrației sale în 2025 vor ajunge la aproape 31 miliarde de ruble, cu o creștere de 25,5% față de anul 2024.

În următorii doi ani, sunt prevăzute cheltuieli mari și pentru armată: în 2026 se vor aloca 12,8 trilioane de ruble, iar în 2027, 13,1 trilioane de ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău