După ce Rusia a invadat Ucraina mai multe branduri occidentale s-au retras din Rusia. Totuși, unele companii întâmpină probleme în acest proces. Marks and Spencer, Burger King și grupurile hoteliere Marriott și Accor sunt restricționate de acorduri complexe de franciză, ceea ce împiedică retragerea lor de pe piața rusă, transmite BBC.
Firmele au externalizat afacerile rusești către terți și nu dețin operațiunile care le poartă numele. Împreună, firmele au aproape o mie de puncte de desfacere încă deschise în Rusia.
M&S are 48 de magazine, iar Burger King are încă 800 de restaurante deschise, în timp ce Marriott și Accor au deschise 28, respectiv 57 de hoteluri.
BBC înțelege că mărcile sunt blocate în acorduri legale de franciză, ceea ce le face dificil să-și elimine numele de pe străzile și centrele comerciale din Rusia.
Multe firme occidentale au încheiat astfel de acorduri de zeci de ani. De exemplu, magazinele Marks and Spencer sunt operate de o companie turcă numită FiBA, care deține drepturile de a vinde produsele retailerului în Europa de Est, încă din 1999. Gigantul de retail a declarat că a suspendat livrările de mărfuri către FiBA ca răspuns la război.
Între timp, proprietarul Burger King, Restaurant Brands International, a mai spus pentru BBC că restaurantele sale sunt conduse de francizați. Aceste „acorduri legale de lungă durată nu pot fi schimbate cu ușurință în viitorul previzibil”, se spune.
Reiese că grupurile hoteliere Marriott, IHG și lanțul francez Accor, care are printre mărcile Ibis și Novotel, operează toate în Rusia în baza unor acorduri similare.
Marriott a declarat pentru BBC că hotelurile sale din Rusia sunt deținute de terți, dar a spus că va „continua să evalueze capacitatea acestor hoteluri de a rămâne deschise”, sugerând că analizează acordurile de franciză.
Franciza este o metodă de afaceri de distribuire a produselor sau serviciilor. Acesta implică un francizor, o companie care a stabilit numele mărcii, și un francizat, o companie care plătește o taxă pentru dreptul de a face afaceri sub numele francizorului și de a-și vinde produsele.
Între timp, firmele încearcă să facă tot ce pot pentru a ajuta cu situația și toate au anunțat sprijin pentru Ucraina în urma invaziei Rusiei.
Accor, care are 57 de hoteluri de marcă în Rusia și 3.500 de angajați acolo, a suspendat toate deschiderile și rezervările viitoare de hoteluri pentru persoanele care au fost sancționate.
Burger King își redirecționează profiturile din operațiunile în franciză din Rusia către eforturile umanitare.
Marriott și IHG Hotels & Resorts, care au fiecare câte 28 de hoteluri care operează în Rusia sub marca lor, au oprit, de asemenea, dezvoltările și investițiile hoteliere și și-au închis birourile corporative – pe care le dețin ei înșiși.
M&S a promis mai mult de 1,5 milioane de lire sterline pentru a sprijini refugiații și donează 20.000 de haine și haine termice
Cu toate acestea, în timp ce multe mărci sunt blocate în Rusia, Yum Brands, care deține KFC și Pizza Hut, a declarat că finalizează un acord cu principalul său francizat pentru a opri temporar operațiunile Pizza Hut.