Flota „de umbră” a Rusiei, sub lupa balticilor! controale stricte pe rutele petroliere din nord

17 Dec. 2024, 10:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Dec. 2024, 10:20 // Actual //  Ursu Victor

Douăsprezece țări europene, inclusiv Danemarca, Estonia, Norvegia și Suedia, intenționează să controleze polițele de asigurare ale tancurilor petroliere rusești care traversează Marea Baltică. Decizia, discutată de mult timp, ar putea fi anunțată oficial în curând, după ce două tancuri petroliere vechi de 40 de ani s-au scufundat în strâmtoarea Kerci, riscând să declanșeze una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din Marea Neagră.

Conform agenției Bloomberg, inițiativa vizează tancurile petroliere aparținând așa-numitei „flote de umbră” a Rusiei, utilizată pentru a exporta petrol ocolind plafonul de preț impus de statele occidentale. Aceste nave sunt suspectate că fie nu dețin asigurări adecvate pentru riscuri precum scurgerile de combustibil, fie sunt asigurate insuficient.

Prim-ministrul Estoniei, Kristen Michal, a declarat că activitatea acestei flote prezintă un risc major, iar o catastrofă ecologică este „doar o chestiune de timp”. Reprezentanții Joint Expeditionary Force, o alianță formată din Marea Britanie, Țările de Jos și țările nordice și baltice, vor discuta săptămâna aceasta despre măsuri împotriva flotei rusești.

Danemarca va juca un rol central în aceste verificări, deoarece strâmtorile sale înguste și sinuoase sunt o rută crucială pentru exportul petrolului rusesc, care în acest an a generat venituri de aproximativ 33 de miliarde de dolari. Aceste exporturi reprezintă circa 42% din valoarea totală a exportului maritim de petrol al Rusiei, conform datelor Bloomberg.

Deși legislația internațională privind libertatea navigației limitează posibilitatea țărilor de a solicita informații despre asigurările tancurilor petroliere, autoritățile pot colecta date pentru a asigura transparența. În cazul refuzului de a coopera, navele vor fi monitorizate, iar în viitor ar putea fi introduse măsuri mai stricte bazate pe aceste informații.

Tancurile petroliere rusești au încetat aproape complet să colaboreze cu companiile de asigurări occidentale, care anterior dominau peste 90% din piață. În schimb, o parte dintre ele sunt asigurate de companii rusești. Totuși, potrivit unor rapoarte recente, polițele emise de „Ingosstrah” includ clauze care permit refuzul despăgubirilor în caz de accidente.

În același timp, unele nave din flota „de umbră” ar putea să nu fie deloc asigurate, sporind riscul unor dezastre ecologice.

Recent, două tancuri petroliere ale companiei „Volgoneft” s-au scufundat în strâmtoarea Kerci din cauza unei furtuni. Acestea transportau 9.200 de tone de păcură, iar ecologiștii de la Greenpeace estimează că aproximativ 4.300 de tone ar fi ajuns în mare. Incidentul riscă să devină una dintre cele mai grave catastrofe ecologice din Marea Neagră, cu consecințe devastatoare pentru fauna și flora marină.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2025, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 12:23 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu o criză profundă a forței de muncă, atât din punct de vedere numeric, cât și calitativ, a declarat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „7 Zile” de la postul Cinema 1.

Potrivit lui Ioniță, în prezent, în economia națională activează doar 854.000 de persoane, dintre care aproximativ 200.000 lucrează în sectorul bugetar, iar restul – puțin peste 600.000, în sectorul real. „Este o cifră dramatică, care nu s-a schimbat de peste 15 ani. Ne-am prăbușit din 1990 până în 2010, iar de atunci batem pasul pe loc”, a spus economistul.

Mai grav, afirmă el, este faptul că numărul moldovenilor care lucrează peste hotare este mai mare decât al celor activi în economia națională, ceea ce face din Moldova o situație aproape unică în lume pentru o țară cu o populație de peste 2 milioane de locuitori.

„În sectorul construcțiilor, spre exemplu, nu e atât problema că pleacă muncitori, ci că pleacă cei calificați și vin necalificați. Avem meserii unde îți trebuie ani de experiență ca să devii bun. Dacă pleacă cei care știu meserie și vin începători, e o catastrofă”, a explicat Ioniță.

El a subliniat că fluctuația personalului a devenit alarmantă, în special în sectoarele critice. „În Horeca, 60% din angajați se schimbă într-un an. Dacă la restaurant mai poți accepta o farfurie adusă stângaci, în construcții, în medicină sau în educație, această instabilitate devine periculoasă”.

Economistul a adus în discuție și un aspect sensibil: segregarea forței de muncă în funcție de calificare. Cei mai buni pleacă, cei slab pregătiți rămân. „Nu e citatul meu, dar un antreprenor din sud mi-a spus clar: în Moldova au rămas doar prudevoi musări. Adică cei mai slabi, mai vulnerabili”, a afirmat Ioniță.

Acesta leagă creșterea sărăciei absolute din Moldova exact de această migrație selectivă. „Nu că s-au înmulțit săracii, ci pentru că cei tineri și mai înstăriți au plecat, iar în țară au rămas doar cei vulnerabili. Așa e și cu piața muncii”.

În 2023, forța de muncă a scăzut cu 33.000 de persoane, dintre care 31.000 doar în agricultură, în timp ce sectorul bugetar a crescut ușor. „E o degradare continuă, iar ce e mai grav e că nu vine din interior o reechilibrare. Nu doar că pleacă, dar pleacă cei mai buni, iar cei care vin nu știu meserie”.

Ioniță spus că cea mai mare dramă a economiei moldovenești nu este doar lipsa oamenilor, ci pierderea calității acestora: „Avem din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai slab pregătiți”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO