FMI, către Guvern: Suntem profund îngrijorați de lipsa autonomiei instituționale și reforma justiției

03 Mai 2024, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Mai 2024, 13:41 // Actual //  bani.md

Echipa FMI a avut discuții constructive și productive cu autoritățile moldovenești cu privire la performanța economică și politicile care stau la baza celei de-a cincea revizuiri în temeiul mecanismului extins de credit și al mecanismului extins de fond (ECF/EFF) și prima revizuire în cadrul mecanismului pentru reziliență și sustenabilitate (RSF). .

Performanța programului a fost bună și, în general, pe drumul cel bun, deși unele reforme structurale au fost amânate.

Recuperarea economică durează mai mult decât se anticipa, într-un context de provocări persistente și contagii din războiul Rusiei în Ucraina.

O misiune FMI, condusă de Clara Mira, a avut discuții la Chișinău în perioada 22 aprilie-3 mai pentru a cincea revizuire a programelor Republicii Moldova în cadrul acordului ECF/EFF și prima revizuire în cadrul acordului RSF. La finalul discuțiilor, doamna Mira a emis următoarea declarație:

„Redresarea economiei moldovenești a fost mai lentă decât era de așteptat, în timp ce răspândirile și vânturile în contra din războiul Rusiei în Ucraina continuă. PIB-ul real a crescut cu 0,7% în 2023, sub prognoza de 2% a FMI la momentul ultimei revizuiri. Acest lucru sa datorat în primul rând unei redresări mai slabe a cererii interne, în special a consumului privat și a investițiilor. Recuperarea ar trebui să continue în 2024, cu o creștere de 2,6%, din nou mai mică decât se prognozase anterior. Riscurile includ posibile șocuri de energie reînnoită sau un nou val de refugiați. Creșterea mai rapidă decât cea anticipată a partenerilor comerciali, progresul mai rapid către aderarea la UE și accelerarea reformelor structurale reprezintă riscuri pozitive”, spune Clara Mira.

Potrivit ei, Bugetul pentru 2024 consolidează siguranța socială, susține și mai mult securitatea energetică și sprijină investițiile și reformele care stimulează creșterea. Având în vedere că inflația se află în intervalul țintă a BNM din noiembrie, poziția actuală a politicii monetare este adecvată. Flexibilitatea cursului de schimb și menținerea unor rezerve valutare suficiente vor fi esențiale pentru a aborda șocurile. Politica monetară ar trebui să rămână concentrată pe menținerea stabilității prețurilor.

„Performanța programului a fost bună și, în general, pe drumul cel bun, deși cu unele întârzieri în reformele structurale. Autoritățile au îndeplinit toate criteriile cantitative de performanță la sfârșitul lunii decembrie. Au fost îndeplinite criteriile structurale de la sfârșitul lunii decembrie privind consolidarea administrației fiscale și finalizarea unui triaj al întreprinderilor de stat. A fost adoptată Legea privind acțiunea climatică. Cu toate acestea, reformele convenite pentru a consolida autonomia instituțională și guvernanța BNM (decembrie) și pentru a stabili o infrastructură de adjudecare anticorupție, inclusiv un proces credibil de selecție a judecătorilor (martie) sunt amânate, deși lucrările sunt în desfășurare”, conchide Clara Mira.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 13:22 // Actual //  Ursu Victor

Duma de Stat a Rusiei a adoptat în a treia lectură bugetul federal pentru anii 2025-2027, care prevede cheltuieli record pentru întreținerea armatei. Potrivit documentului, în 2025, autoritățile ruse intenționează să cheltuiască 13,5 trilioane de ruble pentru război și încă 3,5 trilioane de ruble pentru forțele de securitate.

Astfel, în 2025, aproximativ 40% din totalul cheltuielilor bugetului vor fi alocate pentru apărare și securitatea națională, sumă mai mare decât cheltuielile combinate pentru sănătate, politică socială și educație.

Cheltuielile sociale, inclusiv pensiile și diversele ajutoare, vor constitui aproximativ 6,5 trilioane de ruble, iar pentru sănătate sunt alocați aproximativ 1,8 trilioane de ruble, de două ori mai puțin decât pentru întreținerea forțelor de securitate.

Cheltuielile pentru întreținerea președintelui Vladimir Putin și a administrației sale în 2025 vor ajunge la aproape 31 miliarde de ruble, cu o creștere de 25,5% față de anul 2024.

În următorii doi ani, sunt prevăzute cheltuieli mari și pentru armată: în 2026 se vor aloca 12,8 trilioane de ruble, iar în 2027, 13,1 trilioane de ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău