FMI trage un semnal de alarmă! Economia Moldovei are nevoie de perfuzii: Salutăm decizia BNM de scumpire a leului

20 Feb. 2022, 17:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Feb. 2022, 17:42 // Actual //  Lupu Eduard

Înăsprirea politicii monetare va afecta creșterea economică a Moldovei pe termen scurt, dar FMI susține această decizie, potrivit declarației reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional, Rodgers Chawani.

Susținerea creșterii economice și menținerea sub control a inflației reprezintă în prezent o provocare dificilă la nivel mondial. Inflația se accelerează la nivel mondial, inclusiv în UE, iar majoritatea băncilor centrale au înăsprit politica monetară. Creșterea prețurilor la energie și la produsele alimentare, precum și dificultățile legate de întreruperile în lanțurile de aprovizionare la nivel mondial cauzate de pandemie, au dus la creșterea inflației în multe țări, iar acești factori globali, în special prețurile ridicate la produsele alimentare, vor continua probabil să împingă inflația în sus și în 2022”, a punctat reprezentantul FMI.

Potrivit lui Chawani, banca centrală a luat măsuri proactive prin majorarea ratei de bază și a rezervelor minime obligatorii pentru a limita creșterea inflației.

BNM a adoptat cu atenție amploarea și ritmul înăspririi monetare în funcție de sursele de presiune inflaționistă. Înăsprirea monetară va afecta creșterea economică pe termen scurt, dar noi susținem decizia BNM, deoarece este necesară pentru a limita efectele secundare a creșterii prețurilor”, a declarat Rodgers Chawani.

Reprezentantul FMI că BNM va continua să-și calibreze răspunsul la sursele inflației și, în acest sens, instrumentele actuale sunt destul de relevante. Însă alte instrumente ar fi  îmbunătățirea concurenței pe piețele de alimente și energie și pe investiții strategice în eficiența energetică.

În data de 15 februarie Banca Națională a Moldovei a înăsprit politica monetară cu două puncte procentuale la 10,5% anual. Măsura a fost luată pentru a stăvili consumul populației și a încuraja economisirea.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău