Ford Motor recheamă 870.000 de camionete F-150 de pe piaţa din Statele Unite, din cauza riscului de activare neaşteptată a frânei de parcare electrice, determinat de o posibilă problemă de cablare, transmite Reuters.
Rechemarea acoperă camionetele model F-150 din 2021 până în 2023, conform unui dosar depus la Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi (NHTSA).
Campania include camionetele echipate cu un singur sistem de evacuare.
Contactul cu carcasa punţii din spate poate deteriora cablajul, ceea ce face ca frâna de parcare electrică să se activeze în mod neaşteptat, a spus producătorul auto.
Ford a declarat că a primit 918 de cereri de garanţie şi trei rapoarte din teren privind starea de frecare a firelor din America de Nord.
Dintre acestea, 299 au indicat că frâna de parcare electrică s-a activat neintenţionat, inclusiv 19 cazuri produse în timpul conducerii.
Ford a spus că nu are informaţii privind producerea de accidente sau răniri legate de rechemare.
Dealerii vor instala o chingă de protecţie, vor înfăşura bandă şi vor înlocui hamul, după cum va fi necesar.
Ford recheamă sute de mii de autovehicule. Risc de activare neașteptată a frânei de parcare


Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.
Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.
Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.
Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.
Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.
Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.
BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.
Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1Secretul comercial demontat în instanță. Fiscul forțat să arate câți bani face Magda Tur din evacuările mașinilor
-
2Rechinul retailului, Vasile Dragan, își întinde tentaculele și asupra Fourchette cu girul Consiliului Concurenței
-
3Uzina metalurgică de la Râbnița repornită cu sprijinul tacit al Chișinăului? Slusari denunță o schemă „obscură”
-
4În Moldova, iei credit și-ți vine să-ți vinzi rinichiul! Dobânzile, printre cele mai mari din Europa
-
5BNM ține piciorul pe frâna monetară! Rata de bază rămâne la 6,5%, în ciuda scăderii inflației









