Fostul administrator de la Transgaz din Republica Moldova, pus șef pe bani la Nuclearelectrica

04 Mai 2023, 11:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Mai 2023, 11:26 // Actual //  bani.md

Operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) din România, are, începând de astăzi, un nou director financiar, Dan Niculaie-Faranga, care în ultimii ani a administrat activitatea subsidiarelor Transgaz din Republica Moldova.

Interesant este că în tot în această perioadă, Nuclearelectrica a scos la concurs și postul de director economic al Sucursalei de la Cernavodă, care operează centrala nucleară.

Faranga are un mandat de 4 ani și a fost numit printr-o decizie a Consiliului de Administrație.

Societatea susține că numirea s-a realizat că urmare a derulării procedurii de selecție în conformitate cu prevederile OUG 109/2011, asistată de un expert independent.

Dan Niculaie-Faranga are o experiență de 20 de ani în poziții de management în domeniul financiar, în industrii precum servicii financiare, dezvoltări imobilare, consultanță, fuziuni și achiziții, precum și în domeniul energetic.

În ultimii 9 ani a contribuit la structurarea și derularea unor finanțări pentru proiectele de investiții, fuziuni și achiziții ale operatorului de trasport gaze Transgaz și a administrat activitatea subsidiarelor Transgaz din Republica Moldova.

Nuclearelectrica (SNN) a raportat un profit net de 2,729 miliarde lei pe 2022, în creștere cu peste 163% față de anul anterior. Veniturile din exploatare ale companiei s-au dublat, de la 3,2 la 6,5 miliarde lei, în condițiile unei ușoare scăderi a producției, de la 10,37 la 10,2 GWh.

Prețul mediu de vânzare al energiei realizat de Nuclearelectrica s-a ridicat la peste 600 lei/MWh anul trecut, față de 284,289 lei/MWh în 2021. SNN a plătit peste 1 miliard de lei anul trecut ca supraimpozit pe veniturile din producția de electricitate.

Din luna mai, Republica Moldova a renunțat la achiziția curentului de la Nuclearelctrica orientându-se la energia din Ucraina. Cota energiei de la Nuclearelctrica era de 5% din necesarul de lumină al țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 14:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2025, 14:32 // Actual //  bani.md

Ghenadie Osoianu, unul dintre proprietarii afectați în scandalul imobiliar de la compania „Elat Neocons”, a făcut declarații în cadrul unei conferințe de presă de la IPN. Acesta afirmă că, printr-o schemă ilegală și fără precedent în Moldova, circa 80 de proprietari riscă să rămână fără locuințele deja cumpărate și achitate în anul 2019.

Potrivit lui Osoianu, instanțele de judecată au luat decizii privind anularea tranzacțiilor de vânzare-cumpărare ale apartamentelor fără ca proprietarii acestora să fie măcar prezenți în sala de judecată.

„Ni s-au anulat actele fără să fim măcar prezenți în instanță. Este ca pe vremea lui Stalin din anii ’30. Suntem acuzați că suntem escroci, grup criminal organizat, deși nu avem statut de bănuiți sau învinuiți într-un dosar penal. E absurd”.

Proprietarul susține că la baza acestei scheme ilegale se află anularea retroactivă a bonurilor fiscale, printr-un act intern al firmei „Elat Neocons”, aprobat de o comisie formată din trei persoane: fostul director Ruslan Gurița, contabila și avocatul companiei Alesei Tighinean.

„Vă imaginați că peste trei ani după ce ați cumpărat un frigider, vânzătorul vine și vă spune că bonul fiscal e anulat pentru că banii de fapt n-au intrat în casă. Acum, extrapolați asta la apartamente. Ei vor să ne vândă apartamentele pentru a doua oară, dar deja la alt preț”, explică revoltat Osoianu.

Acesta avertizează că această practică periculoasă ar putea duce la un haos generalizat pe piața imobiliară și afectează siguranța oricărui cumpărător din Moldova, deoarece anularea retroactivă a unui bon fiscal ar putea deveni un precedent periculos.

„Oricine s-ar putea trezi mâine fără casă, doar pentru că vânzătorul a decis că plata nu a fost făcută, chiar dacă există dovezi clare ale plății. Este un atac asupra dreptului fundamental la proprietate”.

Proprietarii afectați cer intervenția urgentă a organelor de drept, inclusiv a procuraturii și a inspectoratului fiscal, care, potrivit lor, nu ar fi trebuit niciodată să permită o astfel de ilegalitate.

O ședință de judecată urmează să aibă loc pe 14 aprilie 2025 urmează o nouă ședință de judecată care ar putea lăsa alți proprietari fără locuințele deja achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!