Fostul șef de la CFM, Oleg Tofilat dezvăluie afacerea păguboasă cu locațiunea spațiilor Aeroportului Chișinău 

10 Mart. 2024, 11:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Mart. 2024, 11:46 // Actual //  bani.md

Oleg Tofilat, fostul director al CFM, a criticat licitația spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău, afirmând într-o postare pe Facebook că aceasta nu servește interesul public și este toxică din toate punctele de vedere.

Obiective și declarații:

1. Majorarea Veniturilor Non-Aeronautice: Tofilat susține că licitația ar trebui să contribuie la majorarea veniturilor non-aeronautice ale Aeroportului, reducând astfel tarifele aeroportuare și atrăgând mai mulți pasageri.
2.Calitatea Deservirii Vizitatorilor: Un alt obiectiv este asigurarea unei experiențe de călătorie de înaltă calitate, care ar contribui la creșterea numărului de pasageri.
3. Eliminarea Exponenților Grupului Șor: Deși Tofilat recunoaște că Aeroportul funcționează bine din punct de vedere al serviciilor oferite, el subliniază necesitatea eliminării exponenților grupului Șor din activitățile economice ale Aeroportului.

Condiții propuse:

4. Asigurarea unui proces transparent și echitabil.
5. Atragerea partenerilor de încredere, la condiții reciproc avantajoase, pentru a demonstra că în Moldova se poate și altfel decât până acum.

Evoluția situației:

1. Există corespondență privind preluarea spațiilor comerciale între o companie internațională și Aeroport în primăvara lui 2023.
2. Autoritățile au ales să utilizeze instrumentul de locațiune a activelor neutilizate, considerat nepotrivit de către Tofilat.
3. Responsabilitatea pentru proces a fost declinată de către Guvern, MIDR și APP, fiind plasată pe consiliul de administrație și pe întreprinderea de stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”.
4. Caietul de sarcini prevede condiții care nu corespund obiectivelor declarate, inclusiv o perioadă de locațiune de trei ani și criterii de eligibilitate stranii.

„Fără prevederi de partajare a veniturilor viitoare între locatar și Aeroport (practică esențială pentru asigurarea veniturilor non-aeronautice, iar lipsa acestor prevederi în viziunea mea este prejudiciere deliberată a interesului public cu vreo 100-150 milioane de lei)”, constată Tofilat.

Concluzii și apel la acțiune:

Tofilat susține că licitația actuală ar putea afecta grav interesul public și ar trebui anulată și regândită. El propune elaborarea unui nou caiet de sarcini în două săptămâni, care să fie mai adecvat obiectivelor stabilite.

În final, Tofilat exprimă încrederea în competența și discernământul autorităților publice din Moldova pentru a rezolva această situație în beneficiul Aeroportului, călătorilor și statului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO