FOTO: 640 cp și 3,3 secunde până la „sută”: A fost prezentat cel mai rapid Porsche Cayenne Turbo GT

30 Iun. 2021, 12:18
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Otilia Cotruța
30 Iun. 2021, 12:18 // Au Bani //  Otilia Cotruța

Porsche a dezvăluit o nouă versiune emblematică a familiei Cayenne – cross-coupe-ul Cayenne Turbo GT.

Testări

Noutatea cu un motor turbo V8 a crescut la 640 de cai putere, deține o aerodinamică îmbunătățită și un șasiu reglat. Modelul accelerează de la staționare la 100 de kilometri pe oră în doar 3,3 secunde.

Porsche susține că Cayenne Turbo GT este cel mai rapid crossover de pe planetă și a confirmat deja acest titlu la Nurburgring, cu un tur într-un record de 7 minute 38.925 secunde. Acest rezultat este cu 3,3 secunde mai rapid decât al anteriorul titular Audi RS Q8.

Îmbunătățiri pentru Cayenne Turbo GT

De exemplu, amortizoarele suspensiei pneumatice sunt cu 15% mai rigide, iar garda la sol este redusă cu 17 milimetri.

La pupa a apărut un spoiler masiv (înălțimea sa a crescut cu 25 de milimetri și oferă 40 de kilograme suplimentare de forță), conductele de eșapament sport sunt situate în centrul barei de protecție din spate.

Camberul a fost schimbat, iar frânele carbon-ceramice sunt incluse în lista echipamentelor de bază.

Pentru noutate, sunt anunțate o suspensie adaptivă cu bare antiruliu active, un șasiu cu direcție completă, un diferențial spate controlat electronic, un acoperiș din carbon și jante de 22 inch cu anvelope Pirelli P Zero Corsa.

Concurența

În ciuda faptului că Cayenne Turbo GT accelerează până la „sută” mai repede decât altele, este inferior în viteză maximă față de concurenții Bentley Bentayga Speed ​​și Lamborghini Urus.

Crossover-ul german este capabil să curbeze 300 de kilometri pe oră, în timp ce Bentayga și Urus accelerează la 305 și, respectiv, 306 de kilometri pe oră.

Lansare pe piață și Preț

Porsche Cayenne Turbo GT va apărea la dealerii europeni în septembrie 2021. Se știe că în Germania vor cere minimum 196.078 euro pentru o mașină.

Realitatea Live

02 Dec. 2022, 09:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Dec. 2022, 09:18 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În 2023, polița de asigurare medicală ar putea costa de trei ori mai mult, se arată într-un comunicat de presă al Campaniei Naționale de Asigurări Sociale (CNAM). Astfel, începând cu anul viitor, moldovenii ar putea achita 12.636 de lei față de 4.000 lei, cât costă în prezent.

„Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va fi păstrată la nivel de 9%. Prima în sumă fixă va constitui 12 636 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate facilități.”

Anunțul vine după ce Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a examinat joi, 1 decembrie, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023. Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14 miliarde 139 milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2022, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 15,1%.

De asemenea, CNAM anunță că la achitarea poliței de asigurare în primele trei luni, se vor oferi facilități.

Astfel, proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă vor achita 1014 lei.

Pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor este stabilită prima de AOAM în mărime de 1622 de lei.

Prima de asigurare în mărime de 2028 de lei este stabilită pentru fondatorii de întreprindere individuală, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova.

Mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita prima de asigurare de 4056 de lei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău