12 reguli ale etichetei de afaceri pe care mulți le încalcă fără să știe. Tu le cunoști?

17 Mart. 2021, 14:35
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Fetco Veronica
17 Mart. 2021, 14:35 // Oameni şi Idei //  Fetco Veronica

Dacă faci parte din mediul business sau pur și simplu vrei să-ți dezvolți nivelul de cultură generală ia în considerare aceste reguli de etichetă, pe care mulți le ignoră.

1. Salută

Acest lucru este nu numai politicos, ci și util în stabilirea unei relații bune. Un simplu salut poate fi suficient sau puteți adăuga și un zîmbet. Dacă doriți să mai adăugați câteva cuvinte puteți complimenta sau comenta împrejurimile: vremea, biroul sau o carte pe biroul unui coleg.

Pentru a continua conversația, puneți întrebări deschise. Totușu, dacă vedeți că persoana se grăbește sau nu are chef să vorbească acum, este mai bine să nu insistați.

2. Strânge mâna și privește în ochi

Strângerea mâinii este un gest universal de salut într-un mediu de afaceri. Ar trebui să fie moderat puternic, aceasta este considerată o caracteristică pozitivă. În timpul strângerii de mână, se recomandă să privești în ochi, altfel poate părea că persoana ascunde ceva. Totuși, în situația actuală evitați strângerile de mână.

3. Fii atent la nume

În timpul întâlnirilor, ar trebui să asculți cu atenție modul în care persoana se prezintă. Dacă nu ai putut auzi sau înțelege cum se pronunță numele său, este mai bine să recunoști sincer și să-i ceri să o repete. Cel mai probabil, dacă numele interlocutorului este neobișnuit sau greu de pronunțat, el este deja obișnuit cu asta.

4. Prezintă interlocutorii

Dacă începeți o conversație cu cineva, iar cu tine mai este o persoană necunoscută pentru interlocutor, asigurați-vă că îl prezentați. Pe lângă nume mai poți adăuga și ocupația persoanei respective. În acest mod veți face persoana de alături să se simtă mai confortabil.

5. Verifică erorile din mesaj înainte de a-l trimite 

O parte semnificativă a comunicării de afaceri are loc acum în scris și fiecare mesaj formează o opinie despre expeditor ca profesionist. Prin urmare, trebuie să fii atenți la ceea ce ai scris și să verifici erorile și greșelile din text înainte de a-l trimite. Acest lucru va ajuta la evitarea situațiilor neplăcute și a neînțelegerilor.

6. Respectă timpul altcuiva

Încercați să ajunți mereu la timp, iar în cazul în care întârzii este recomandat sî avertizezi persoana respectivă. Regula se referă și la termenele limită. Dacă observi că nu reușești să închei proiectul, anunță superiorii și colegii.

7. Păstrează locul de muncă curat

Starea sa afectează imaginea profesională a unui angajat individual, iar dacă locul de muncă este văzut de clienți, atunci imaginea întregii companii. Ai grijă ca totul să fie aranjat, va fi mai ușor și pentru tine să găsești ceva mult mai rapid.

8. Nu vorbi prea mult despre viața personală, dar nici nu fi prea închis

Nu lumea din birou trebuie să știe despre problemele personale din viața ta sau despre petrecerea nebună pe care cineva a organizat-o în weekend. De asemenea, evită și subiectele care pot provoca multe controverse, cum ar fi religia și politica.

În cazul în care nu spui nimic despre tine, arată ca aroganță. O opțiune bună ar fi să  împărtășiți hobby-urile (fără detalii inutile) sau impresiile dintr-o călătorie recentă sau filme, cărți.

9. Ia în considerare stilul de lucru al altora

Unora le place să lucreze în tăcere deplină, în timp ce alții se bucură de muzică tare. În aceste cazuri, ar trebui să respecți și nevoile colegilor. De exemplu, dacă aveți nevoie de muzică pentru a vă concentra, puneți căști și dacă trebuie să aprindeți sau să stingeți luminile, întrebă mai întâi și colegii.

10. Nu vorbi prea tare

Nu uita că în jurul tău persoanele lucrează și nu este ok să îl deranjezi.

Realitatea Live

04 Iun. 2023, 06:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 06:54 // Actual //  Lupu Eduard

Elon Musk a redobândit titlul de cea mai bogată persoană din lume.

Potrivit Bloomberg, directorul executiv al Tesla Inc. l-a depăşit miercuri pe magnatul industriei produselor de luxul, Bernard Arnault, după ce acţiunile companiei LVMH au scăzut cu 2,6% în tranzacţiile de la Paris.

Musk şi francezul în vârstă de 74 de ani au fost la egalitate pentru primul loc în acest an în Bloomberg Billionaires Index, o listă a celor mai bogate 500 de persoane din lume.
Arnault l-a depăşit pentru prima dată pe Musk în decembrie, în condiţiile în care industria produselor de lux a comportat o rezistenţă semnificativă în faţa inflaţiei. LVMH, conglomeratul fondat de Arnault, este deţinătorul unor mărci precum Louis Vuitton, Fendi şi Hennessy.

Credinţa în vigoarea industriei produselor de lux începe să se estompeze pe fondul unei potenţiale încetiniri a creşterii economice, în special pe piaţa chineză. Acţiunile LVMH s-au prăbuşit cu aproximativ 10% din aprilie, ştergând, în cadrul acestui proces, 11 miliarde de dolari din averea netă a lui Arnault într-o singură zi.

Între timp, Musk a câştigat peste 55,3 miliarde de dolari în 2023, în mare parte datorită Tesla. Constructorul auto cu sediul în Austin – care reprezintă 71% din averea miliardarului – a crescut cu 66% de la începutul anului până în prezent. Averea lui Musk este evaluată acum la aproximativ 192,3 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg, în timp ce Arnault a coborât la 186,6 miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău