12 reguli ale etichetei de afaceri pe care mulți le încalcă fără să știe. Tu le cunoști?

17 Mart. 2021, 14:35
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
17 Mart. 2021, 14:35 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Dacă faci parte din mediul business sau pur și simplu vrei să-ți dezvolți nivelul de cultură generală ia în considerare aceste reguli de etichetă, pe care mulți le ignoră.

1. Salută

Acest lucru este nu numai politicos, ci și util în stabilirea unei relații bune. Un simplu salut poate fi suficient sau puteți adăuga și un zîmbet. Dacă doriți să mai adăugați câteva cuvinte puteți complimenta sau comenta împrejurimile: vremea, biroul sau o carte pe biroul unui coleg.

Pentru a continua conversația, puneți întrebări deschise. Totușu, dacă vedeți că persoana se grăbește sau nu are chef să vorbească acum, este mai bine să nu insistați.

2. Strânge mâna și privește în ochi

Strângerea mâinii este un gest universal de salut într-un mediu de afaceri. Ar trebui să fie moderat puternic, aceasta este considerată o caracteristică pozitivă. În timpul strângerii de mână, se recomandă să privești în ochi, altfel poate părea că persoana ascunde ceva. Totuși, în situația actuală evitați strângerile de mână.

3. Fii atent la nume

În timpul întâlnirilor, ar trebui să asculți cu atenție modul în care persoana se prezintă. Dacă nu ai putut auzi sau înțelege cum se pronunță numele său, este mai bine să recunoști sincer și să-i ceri să o repete. Cel mai probabil, dacă numele interlocutorului este neobișnuit sau greu de pronunțat, el este deja obișnuit cu asta.

4. Prezintă interlocutorii

Dacă începeți o conversație cu cineva, iar cu tine mai este o persoană necunoscută pentru interlocutor, asigurați-vă că îl prezentați. Pe lângă nume mai poți adăuga și ocupația persoanei respective. În acest mod veți face persoana de alături să se simtă mai confortabil.

5. Verifică erorile din mesaj înainte de a-l trimite 

O parte semnificativă a comunicării de afaceri are loc acum în scris și fiecare mesaj formează o opinie despre expeditor ca profesionist. Prin urmare, trebuie să fii atenți la ceea ce ai scris și să verifici erorile și greșelile din text înainte de a-l trimite. Acest lucru va ajuta la evitarea situațiilor neplăcute și a neînțelegerilor.

6. Respectă timpul altcuiva

Încercați să ajunți mereu la timp, iar în cazul în care întârzii este recomandat sî avertizezi persoana respectivă. Regula se referă și la termenele limită. Dacă observi că nu reușești să închei proiectul, anunță superiorii și colegii.

7. Păstrează locul de muncă curat

Starea sa afectează imaginea profesională a unui angajat individual, iar dacă locul de muncă este văzut de clienți, atunci imaginea întregii companii. Ai grijă ca totul să fie aranjat, va fi mai ușor și pentru tine să găsești ceva mult mai rapid.

8. Nu vorbi prea mult despre viața personală, dar nici nu fi prea închis

Nu lumea din birou trebuie să știe despre problemele personale din viața ta sau despre petrecerea nebună pe care cineva a organizat-o în weekend. De asemenea, evită și subiectele care pot provoca multe controverse, cum ar fi religia și politica.

În cazul în care nu spui nimic despre tine, arată ca aroganță. O opțiune bună ar fi să  împărtășiți hobby-urile (fără detalii inutile) sau impresiile dintr-o călătorie recentă sau filme, cărți.

9. Ia în considerare stilul de lucru al altora

Unora le place să lucreze în tăcere deplină, în timp ce alții se bucură de muzică tare. În aceste cazuri, ar trebui să respecți și nevoile colegilor. De exemplu, dacă aveți nevoie de muzică pentru a vă concentra, puneți căști și dacă trebuie să aprindeți sau să stingeți luminile, întrebă mai întâi și colegii.

10. Nu vorbi prea tare

Nu uita că în jurul tău persoanele lucrează și nu este ok să îl deranjezi.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 13:48
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 13:48 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

BERD dezminte informațiile că Portului Internațional Liber Giurgiulești, că acesta ar putea fi cedat unei companii ucrainene via România.

„Obiectivul strategic al BERD rămâne să găsească un investitor de renume care să dezvolte Portul Internațional Liber Giurgilesi la întregul său potențial pe termen mediu și lung. În acest context, purtăm consultări intense cu autoritățile moldovenești cu privire la viitorul portului, inclusiv în continuare investiții și dezvoltare în zonă”, se arată în informația BERD.

Premierul român, Marcel Ciolacu declara la sfârșitul lunii septembrie 2023, că România intenționează să cumpere Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova. Această decizie survine în contextul unui scandal de proprietate și legalitate, în care Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a preluat portul în urma unor acuzații de escrocherii la adresa fostului său angajat, Thomas Moser. Este vorba de delapidarea averii străine de către foști factori de decizie în cadrul companiei Bemol.

Sechestru și dosar penal

În iunie 2022, a apărut informația că, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), judecătorul de instrucție a impus sechestru în sumă ce depășește 150 milioane lei pe active care formează capitalul social al companiei Danube Logistics, care gestionează Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Mathias von Tucher, directorul Danube Logistics SRL, a calificat acest sechestru drept „o expropriere a BERD-ului”. Potrivit Procuraturii, cauza penală datează din 2020 și vizează delapidarea averii străine de către foști factori de decizie din compania Bemol „și ține de acțiuni pretins ilegale care au stat la baza preluării gestionării portului”.

„Drept rezultat al investigațiilor, în iunie 2022, o persoană cu rol de factor de decizie a fost pusă sub învinuire de către procurorii PCCOCS, persoană care pe parcursul urmăririi penale se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, preciza Procuratura.

Este vorba de Thomas Moser, care a fost până în mai 2021 beneficiar final al Danube Logistics, operatorul PILG, administrată de el până în 2019.

Fostul angajat BERD Thomas Moser, pus sub învinuire

Fostul administrator Thomas Moser, care s-a aflat la cârma portului Giurgiulești până în anul 2021 a fost pus sub învinuire de către procurorii PCCOCS  în vara anului 2022, fiind acuzat de delapidarea averii străine. Ultima dată acesta se afla în Austria.

Conflictul de la Portul Giurgiulești a apărut atunci când Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu sediul în Londra, a preluat Portul Internațional Giurgiulești în mai 2021, de la Thomas Moser, un fost bancher BERD care era administratorul portului și odată devenind proprietarul acestuia, a fost implicat într-o dispută juridică cu proprietarul inițial din Azerbaijan Rafig Aliyev.

Aliyev, prin intermediul companiei sale Bemol, care este un important operator de stații PECO din Moldova, se judecă cu BERD în instanțele civile din Moldova. El a făcut, de asemenea, acuzații penale pentru infracțiunile de fals împotriva avocaților și altor agenți ai băncii, precum și împotriva lui Moser, acuzândul de delapidare. Ambele cazuri sunt investigate de procurorii din Moldova.

Portul Giurgiulești cumpărat cu 344 de dolari și vândut cu 1000 de euro

La mijlocul anului 2020, a devenit evident că BERD poate pierde controlul asupra PILG și era în căutare de soluții pentru a evita un astfel de scenariu. Una dintre aceste soluții a fost controversata modificare în regim de urgență a legislației privind spălarea banilor – proiect promovat în iulie 2020 de Guvernul Chicu pentru a ajuta BERD.

Atunci documentul în final nu a mai ajuns a fi votat în lectură finală, din cauza scandalului iscat. În circumstanțele create, BERD, împreună cu administrația Danube Logistics, avocați și alte persoane au încercat să identifice noi soluții. Una dintre acestea era preluarea de către BERD a controlului asupra grupului Danube Logistics.

Începând cu 2014, au fost inițiate mai multe procese cu referire la portul Giurgiulești și împotriva lui Thomas Moser, care la acea perioadă era mandatar împuternicit al grupului de firme Bemol Retail SRL, Bemol Refinery SRL, Danube Logistics SRL și, în același timp, era administrator al Bemol Retail SRL. În cadrul proceselor a fost solicitată recuperarea daunelor cauzate de fraudă în perioada de administrare a companiei Bemol Retail SRL și în legătură cu tranzacția de vânzare cumpărare, în urma căreia Thomas Moser s-a declarat în 2011 proprietarul operatorului portul Giurgiulești, suma tranzacției fiind de doar 344 de dolari SUA.

La 19 mai 2021, BERD a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că pe data de 7 mai 2021 a achiziționat grupul de companii Danube Logistics, devenind astfel singurul beneficiar final al operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG). Totodată, BERD nu a comunicat detalii privind forma juridică și suma tranzacției. Din registrul oficial al întreprinderilor din Cipru, aflăm că într-adevăr pe data de 7 mai 2021, BERD a devenit noul proprietar al companiei Thomo Invest Ltd, iar suma tranzacției a constituit 1000 de Euro.

Astfel, BERD a cumpărat cu 1000 de Euro un obiectiv economic de importanță strategică națională, în care până la moment s-au investit peste 50 de milioane de Euro.

Anunțul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind achiziția grupului de companii Danube Logistics, devenind astfel unicul beneficiar final al operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG), a provocat mai multe reacții negative din partea specialiștilor și a politicienilor, care însă au fost mult mai anemice în comparație cu alte cazuri asemănătoare. Totodată, nu a comentat în niciun fel acuzațiile că folosește scheme cu offshor-uri și operează în acest caz de o manieră netransparentă și practic ilegală, ignorând vădit Guvernul și autoritățile Republicii Moldova.

Tranzacția a avut loc în timp ce acțiunile Danube Logistics SRL se află sub sechestru judiciar în vederea executării hotărârii judecătorești definitive și cu încălcarea obligațiilor impuse de Acordul Investițional, care prevede acceptul obligatoriu al Guvernului Republicii Moldova pentru orice tranzacție de înstrăinare a portului sau a cotelor părți ale acestuia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău