FOTO 8 Soluții de Startup-uri Tehnologice au Redefinit Problema Eficienței Energetice la Innovation Jam by Dreamups

19 Iun. 2023, 14:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Iun. 2023, 14:30 // Actual //  MD Bani

La Innovation Jam, ediția Technology for Energy Efficiency, în perioada 9 – 11 iunie, 8 echipe de tineri entuziasmați au dezvoltat timp de 48 de ore 8 idei de startup-uri tehnologice pentru a soluționa problema eficienței energetice.

Participanții au explorat provocările sustenabilității, au învățat despre design thinking și customer discovery, au utilizat Business Model Canvas și au antrenat abilitățile de pitching. După 48 de ore de cercetare, brainstorming, consultare și muncă, cele 8 echipe și-au prezentat ideile de startup la Demo Day. Să descoperim rezultatele:

Vladimir Erhan, Nadejda Dmitrieva, Veaceslav Pînzaru, Gheorghe Pînzaru, Vladimir Musat, Iurie Caraman și Dmitri Șarpe

Fuel sharing by ML a obținut locul 3 și un premiu de cursuri educaționale în valoare de 500 de dolari, pentru soluția lor inovatoare de aplicație de car-sharing, care are ca scop economisirea combustibilului și reducerea numărului de mașini în trafic.

Gheorghe Gasnaș, Ionuț Tocarciuc, Daniel Reșitca, Cobzaru Nicolae, Iurie Barbaro și Maxim Dorogan

Echipa EcoTech a obținut locul 2 și un premiu de cursuri educaționale în valoare de 750 de dolari pentru inovatoarea lor aplicație care furnizează date despre consumul energetic al companiilor în timp real, contribuind astfel la creșterea eficienței și sustenabilității în domeniul energetic.

Victor Luca, Vlad Avornic, Alex Zamșa, Andreea Chirtoca și Cristian Capcanari

Echipa Lights Off a obținut locul 1 și premiul de cursuri educaționale în valoare de 1000 de dolari la Innovation Jam pentru soluționarea problemei eficienței energetice prin intermediul unei abordări inovatoare de educare a tinerilor prin joc și nemijlocit utilizarea tehnologiei gamification pentru a combate consumul excesiv de energie.

Soluțiile propuse de participanți au fost jurizate de:

  • Sergiu Petrea – Director for Energy Management, Premier Energy Distribution
  • Aliona Rotaru – Directoare Executivă, Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups
  • Cristian Cerneanu – Entrepreneurship and Startups Manager, Chemonics International
  • Natalia Slepțov – CPO & CMO at Langly Ltd, EdTech Startup
  • Aliona Levca – General Manager, MGrinder ICT SRL
  • Vadim Jeleascov – Head of Fintech Department, Banca Națională a Moldovei

Prezentările tuturor echipelor din cadrul Demo Day pot fi vizualizate pe pagina de Facebook Dreamups.

Innovation Jam este o inițiativă Catalyst organizat de Dreamups, finanțată de Ambasada SUA în Moldova, susținută de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 14:33 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova nu dispune în prezent de o industrie de apărare în sens clasic, însă autoritățile recunosc necesitatea dezvoltării acestui sector și intenționează să valorifice industriile cu dublă utilizare care pot deveni atractive pentru partenerii internaționali. Declarația aparține lui Valeriu Mija, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, făcută în timpul unui briefing dedicat summitului NATO de la Haga.

Întrebat despre strategia națională de apărare și despre conexiunile dintre industria locală și lanțurile valorice europene și euroatlantice, Mija a confirmat că Republica Moldova „nu are industrie de apărare clasică”, dar că „lucrurile se mișcă” în direcția integrării în rețelele europene. El a subliniat că documentul strategic include obiective pentru dezvoltarea acestui sector și o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană și NATO.

„Avem foarte multe industrii cu destinații duble care pot fi catalogate ca mărfuri strategice și care reprezintă interes pentru parteneri”, a explicat oficialul. Potrivit lui, Moldova acționează pe trei filiere: bilaterală, NATO și UE. În cadrul colaborării cu Bruxellesul se lucrează la ajustarea standardelor și identificarea oportunităților concrete de integrare în lanțurile de producție de apărare.

Mija a mai menționat că noua strategie se corelează cu planul de creștere economică dezvoltat de Ministerul Dezvoltării Economice, care vizează stimularea industriilor cu destinație dublă – atât pentru piața civilă, cât și pentru necesități de securitate.

„Pentru Moldova, acest efort ar însemna locuri de muncă, dezvoltare economică și creșterea rezilienței. Pentru parteneri – acces la produse strategice competitive”, a afirmat oficialul.

În contextul în care bugetele de apărare europene au scăzut de trei ori în ultimele decenii, iar cele din Asia au crescut exponențial, NATO și UE încep să investească tot mai mult în revitalizarea capacităților industriale militare. Moldova vrea să prindă acest tren și să contribuie cu propriile resurse intelectuale și capacități industriale emergente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO