(FOTO) A fost lansată o maşină mai scumpă decât Bugatti Chiron şi mai puternică decât Rimac Nevera. Arată FENOMENAL

03 Nov. 2021, 10:20
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
03 Nov. 2021, 10:20 // Au Bani //  MD Bani

O mică companie auto din Grecia a lansat o maşină mai scumpă decât Bugatti Chiron şi mai puternică decât Rimac Nevera. Este vorba de Spyros Panopoulos Automotive, un hipercar, pe care-l promiseseră de ceva timp încoace, dar despre care încă nu se ştia mare lucru la nivel de tehnologie sau performanţe exacte. Iar performanţele anunţate de greci azi sunt într-atât de fascinante, încât par aproape prea cosmice pentru a fi adevărate, scrie piataauto.md.

Noul automobil poartă marca Spyros, iar modelul e numit Chaos, el lansându-ne în două interpretări — Earth Version şi Zero Gravity. Ambele au design identic, însă diferă materialele folosite în construcţia caroseriei şi puterea sistemului de propulsie.

Automobilul are caracteristici impunătoare. Potrivit producătorilor greci, automobilul are un timp de acceleraţie de la 0 la 100 km/h de numai 1.55 secunde pentru cea mai rapidă versiune! Versiunea mai lentă va accelera în 1.9 secunde.

Partea fascinantă e că modelul grecilor nu e electric, şi nici măcar hibrid. E doar un motor V10 biturbo la mijloc, cooptat cu o construcţie uşoară din materiale rare. Motorul V10 are 4.0 litri cilindree, şi dezvoltă, în versiunea „mai slabă”, 2,049 CP, devenind astfel mai puternnic şi decât Bugatti Chiron. Mai mult ca atât, versiunea mai puternică are 3,065 CP, oferind, astfel, de două ori mai multă putere dintr-o cilindree de două ori mai mică decât Bugatti Chiron. Şi, în fine, viteza maximă anunţată de supercar-ul grecesc e de 500 km/h în ambele versiuni.

Aproape 80 la sută din piesele maşinii sunt printate 3D, însă sunt folosite materiale din aeronautică şi cosmonautică, precum titanul şi aliaje de magneziu. Chiar şi piesele de motor, inclusiv cele aflate în mişcare, sunt create din aliaje speciale, anume acest fapt permiţând dezvoltarea unei asemenea puteri imense. Până şi turbinele sunt făcute din titan şi fibră de carbon. Iar aceste materiale sunt peste tot atât în structura maşinii, cât şi în panouri exterioare de caroserie sau componente de interior.

Compania din Grecia anunţă că va produce doar 20 de asemenea automobile şi toate vor fi vândute exclusiv prin renumita casă de licitaţii RM Sotheby’s. Au fost anunţate şi preţurile de start: 5.5 milioane de euro pentru versiunea de 2,049 CP, iar dacă asta-ţi pare mult, atunci află că versiunea de 3,065 CP va porni la licitaţie de la un preţ de 12.4 milioane de euro!

Realitatea Live

20 Iul. 2025, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Iul. 2025, 10:11 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul din Monaco este implicat într-o anchetă penală discretă, care durează de cinci ani, privind posibila acordare preferențială a unui contract public către compania de elicoptere Monacair, deținută de Andrea și Pierre Casiraghi, nepoții prințului Albert II. Informațiile au fost dezvăluite de agenția Bloomberg, care citează surse judiciare și documente din anchetă.

Potrivit anchetatorilor, o funcționară de rang înalt ar fi deschis un canal informal de comunicare cu reprezentanții Monacair și le-ar fi transmis instrucțiuni clare privind criteriile necesare pentru câștigarea contractului, care viza ruta aeriană dintre Monaco și Aeroportul Internațional din Nisa.

Fosta funcționară Catherine Mariani, acum pensionată, a declarat în fața poliției că „rezultatul era predeterminat”. În mărturia sa, ea a spus că „oferta Monacair era preferată” și că „probabil acest lucru se datora faptului că Pierre și Andrea Casiraghi erau membri ai familiei princiare”.

Autoritățile din principat se pregătesc acum să îi audieze oficial pe cei doi Casiraghi, o măsură cu implicații politice sensibile care pune presiune directă pe prințul Albert. Acesta, alături de nepoții săi, neagă orice abatere legală sau influență exercitată în procesul de atribuire a contractului.

Ruta Nisa–Monaco este una extrem de profitabilă și strategică pentru accesul rapid în principat, iar licitația pentru drepturile de operare a fost una strict reglementată. În ciuda acestui fapt, ancheta a scos la iveală suspiciuni serioase privind lipsa de imparțialitate și posibila utilizare a influenței de familie.

În timp ce publicul monegasc și presa internațională urmăresc cu atenție evoluția cazului, palatul princiar tace. Este pentru prima dată în ultimii ani când familia conducătoare a Monaco se confruntă cu o anchetă penală care implică direct interese financiare personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA