(FOTO) Cum vor arăta monedele britanice cu fața Regelui Charles. Când vor intra în circulație

30 Sept. 2022, 10:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Sept. 2022, 10:09 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Monetăria britanică, Royal Mint, a dezvăluit vineri portretul Regelui Charles al III-lea, care va apărea pe viitoarele monede. Cel mai probabil, monedele vor intra în circulaţie în decembrie, scrie BBC.

Portretul regelui Charles al III-lea va apărea pe două monede dintr-o serie specială care marchează viaţa Reginei Elisabeta a II-a: una pentru 5 lire sterline şi alta pentru 50 de pence.

Acestea vor intra în circulaţie „în următoarele luni”, probabil în jurul lunii decembrie, a spus Royal Mint într-un comunicat de presă.

Portretul oficial care va decora viitoarele monede purtând efigia lui Charles al III-lea, opera sculptorului Martin Jennings, a fost realizat în baza unei fotografii și a fost aprobat de rege. Ca și în cazul regilor britanici anteriori și spre deosebire de regină, el nu poartă coroană.

„Este cea mai mică lucrare pe care am creat-o vreodată”, a afirmat el. Jennings a spus că este emoţionat „de faptul că va fi văzută şi ţinută de atât de mulţi oameni”. „Potrivit tradiţiei, portretul îl arată pe rege care priveşte în stânga, în direcţia opusă Reginei Elisabeta a II-a” precizează Royal Mint.

Monedele cu efigia regelui vor purta inscripţia în latină: „CHARLES III. D. G. REX. F. D. 5 lbs. 2022”, sau „Regele Charles III, prin harul lui Dumnezeu, apărător al credinţei” – unul dintre titlurile de suveran.

Reversul monedei comemorative de 5 lire va prezenta două noi portrete ale Reginei Elisabeta a II-a, concepute de artistul John Bergdahl în colaborare cu Royal Mint. Potrivit sursei citate, toate monedele britanice care poartă chipul Reginei Elisabeta a II-a vor rămâne legale şi în circulaţie.

„Este obişnuit din punct de vedere istoric să existe în circulaţie monede după imaginea diferiţilor monarhi în acelaşi timp”, indică Royal Mint.

În Regatul Unit există în prezent 27 de miliarde de monede cu efigia Reginei, care vor fi înlocuite în timp.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău