De la sfârșitul anului trecut și până în prezent, Direcția Transport și Căi de Comunicație a reușit să reabiliteze 100 de stații de așteptare. În acest scop, a fost alocat un buget în valoare de 8 milioane de lei. Lucrări de renovare se fac la moment și de către agentul economic, în gestiunea căruia se află 300 de stații din Capitală.
În funcție de necesități, lucrările încep de la reparația pavilioanelor existente, până la înlocuirea sau instalarea acestora în locurile unde nu erau nici platforme de așteptare.
Anterior, Primăria Chișinău și-a anunțat intenția de a da în gestiune economică stațiile de așteptare a transportului public, aflate în administrare municipală. Ca urmare a solicitării primarului general, acestea urmau să fie predate în gestiune agenților economici, pentru ca obiectivele să fie reparate, modernizate, iluminate și întreținute pe o anumită perioadă. În schimb, operatorii economici au obținut dreptul de a plasa publicitate, fără construcții adiționale și fără posibilitatea de privatizare.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!
Schimbările de gestiune s-au impus ca soluție în vederea completării numărului necesar de stații de așteptare, precum și amenajarea, dar și întreținerea lor mult mai eficientă.
În cadrul unei cercetări privind evaluarea transportului public, efectuată în anul 2018 de către IPRE, a fost măsurat gradul de mulțumire a utilizatorilor transportului public pe câteva componente, inclusiv starea stațiilor de așteptare a transportului public. Astfel, acestea au obținut cel mai mic scor din toate componentele evaluate, cum ar fi: iluminatul din unitățile de transport, comoditatea scaunelor, stilul de conducere, atitudinea taxatorilor sau starea tehnică a unităților de transport.
În prezent, pe teritoriul municipiului Chișinău sunt 952 de stații de așteptare a transportului public. Dintre acestea, 619 se află în raza urbană, iar celelalte 333 de stații – în suburbii.