Inflaţia din Marea Britanie revine la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani

19 Oct. 2022, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Oct. 2022, 17:41 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Jeremy Hunt a refuzat miercuri să confirme că guvernul britanic va majora pensiile şi ajutoarele sociale în funcţie de inflaţie, în condiţiile în care acesta din a crescut din nou în septembrie la nivelul maxim al ultimilor 40 de ani, de 10,1%, conform Financial Times.

Rata inflaţiei IPC a crescut de la 9,9% în august, determinată de cele mai mari creşteri ale preţurilor la alimente din ultimele decenii şi a depăşit aşteptările economiştilor.

Noul cancelar britanic a fost criticat la începutul zilei de miercuri pentru că nu s-a angajat, aşa cum este normal, să folosească rata inflaţiei IPC din septembrie pentru a majora pensiile şi ajutoarele sociale în luna aprilie a anului următor.

Răspunzând la cifrele de miercuri dimineaţă, Hunt a declarat: „Acest guvern va acorda prioritate ajutorului pentru cei mai vulnerabili, o să asigure în acelaşi timp o stabilitate economică mai largă şi va stimula o creştere pe termen lung care va ajuta pe toată lumea.” El nu a făcut nici-un comentariu cu privire la majorarea ajutoarelor.

Cu o valoare de peste cinci ori mai mare decât ţinta de 2% a Băncii Angliei, rata inflaţiei de două cifre va spori, la fel şi presiunea asupra băncii centrale pentru o creştere importantă a ratei dobânzii la 3 noiembrie.

Banca centrală va trebui să pună în balanţă presiunile suplimentare asupra preţurilor cu revenirea guvernului asupra reducerilor de impozite nefinanţate şi cu scutirea mai puţin generoasă a costurilor energetice pentru gospodării, care vor reduce presiunile pe termen mediu asupra preţurilor.

Indicele de bază, care exclude energia, alimentele, alcoolul şi tutunul, a crescut de la o rată anuală de 6,3% în august la 6,5% în septembrie, scrie ZF.

Oficiul Naţional de Statistică a declarat că indicele general al preţurilor de consum a crescut cu 0,5% în septembrie faţă de august, o creştere mai mare pe parcursul lunii decât în 2021, când indicele a crescut cu doar 0,3%.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău