Inflaţia din Marea Britanie revine la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani

19 Oct. 2022, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Oct. 2022, 17:41 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Jeremy Hunt a refuzat miercuri să confirme că guvernul britanic va majora pensiile şi ajutoarele sociale în funcţie de inflaţie, în condiţiile în care acesta din a crescut din nou în septembrie la nivelul maxim al ultimilor 40 de ani, de 10,1%, conform Financial Times.

Rata inflaţiei IPC a crescut de la 9,9% în august, determinată de cele mai mari creşteri ale preţurilor la alimente din ultimele decenii şi a depăşit aşteptările economiştilor.

Noul cancelar britanic a fost criticat la începutul zilei de miercuri pentru că nu s-a angajat, aşa cum este normal, să folosească rata inflaţiei IPC din septembrie pentru a majora pensiile şi ajutoarele sociale în luna aprilie a anului următor.

Răspunzând la cifrele de miercuri dimineaţă, Hunt a declarat: „Acest guvern va acorda prioritate ajutorului pentru cei mai vulnerabili, o să asigure în acelaşi timp o stabilitate economică mai largă şi va stimula o creştere pe termen lung care va ajuta pe toată lumea.” El nu a făcut nici-un comentariu cu privire la majorarea ajutoarelor.

Cu o valoare de peste cinci ori mai mare decât ţinta de 2% a Băncii Angliei, rata inflaţiei de două cifre va spori, la fel şi presiunea asupra băncii centrale pentru o creştere importantă a ratei dobânzii la 3 noiembrie.

Banca centrală va trebui să pună în balanţă presiunile suplimentare asupra preţurilor cu revenirea guvernului asupra reducerilor de impozite nefinanţate şi cu scutirea mai puţin generoasă a costurilor energetice pentru gospodării, care vor reduce presiunile pe termen mediu asupra preţurilor.

Indicele de bază, care exclude energia, alimentele, alcoolul şi tutunul, a crescut de la o rată anuală de 6,3% în august la 6,5% în septembrie, scrie ZF.

Oficiul Naţional de Statistică a declarat că indicele general al preţurilor de consum a crescut cu 0,5% în septembrie faţă de august, o creştere mai mare pe parcursul lunii decât în 2021, când indicele a crescut cu doar 0,3%.

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău