(FOTO) Municipalitatea investește 8 milioane de lei în reabilitarea stațiilor de așteptare din Capitală și suburbii

23 Sept. 2022, 16:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2022, 16:57 // Actual //  Dumitrita Culiuc

De la sfârșitul anului trecut și până în prezent, Direcția Transport și Căi de Comunicație a reușit să reabiliteze 100 de stații de așteptare. În acest scop, a fost alocat un buget în valoare de 8 milioane de lei. Lucrări de renovare se fac la moment și de către agentul economic, în gestiunea căruia se află 300 de stații din Capitală.

În funcție de necesități, lucrările încep de la reparația pavilioanelor existente, până la înlocuirea sau instalarea acestora în locurile unde nu erau nici platforme de așteptare.

Anterior, Primăria Chișinău și-a anunțat intenția de a da în gestiune economică stațiile de așteptare a transportului public, aflate în administrare municipală. Ca urmare a solicitării primarului general, acestea urmau să fie predate în gestiune agenților economici, pentru ca obiectivele să fie reparate, modernizate, iluminate și întreținute pe o anumită perioadă. În schimb, operatorii economici au obținut dreptul de a plasa publicitate, fără construcții adiționale și fără posibilitatea de privatizare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Schimbările de gestiune s-au impus ca soluție în vederea completării numărului necesar de stații de așteptare, precum și amenajarea, dar și întreținerea lor mult mai eficientă.

În cadrul unei cercetări privind evaluarea transportului public, efectuată în anul 2018 de către IPRE, a fost măsurat gradul de mulțumire a utilizatorilor transportului public pe câteva componente, inclusiv starea stațiilor de așteptare a transportului public. Astfel, acestea au obținut cel mai mic scor din toate componentele evaluate, cum ar fi: iluminatul din unitățile de transport, comoditatea scaunelor, stilul de conducere, atitudinea taxatorilor sau starea tehnică a unităților de transport.

În prezent, pe teritoriul municipiului Chișinău sunt 952 de stații de așteptare a transportului public. Dintre acestea, 619 se află în raza urbană, iar celelalte 333 de stații  – în suburbii.

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău