(FOTO) Oamenii din spatele afacerilor de succes! Au construit imperii cunoscute pe întreaga planetă

25 Aug. 2021, 12:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
25 Aug. 2021, 12:23 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Deși companiile se bucură de renume, despre fondatorii lor se vorbește prea rar. Dovadă că nu întotdeauna popularitatea unei afaceri înseamnă și faima celui care a înființat-o.

Lipton și Thomas Johnston Lipton

Sir Thomas Johnston Lipton a fost întotdeauna aventuros. Înainte de a începe să vândă ceai, a reușit să lucreze ca contabil la plantație și ca asistent de băcănie. După ce a acumulat experiență, își deschide propriul magazin alimentar, apoi devine proprietarul rețelei și apoi se concentrează pe ceai.

Secretul succesului lui Sir Lipton este simplu: „Vindeți cele mai bune produse la cele mai mici prețuri, valorificați puterea publicității și fiți întotdeauna optimist.”

Alexander McQueen

Alexander McQueen este un designer de modă din Londra, care a lucrat inițial pentru Givenchy. În 2004, el și-a lansat propria linie de îmbrăcăminte pentru bărbați. În primii ani, a lucrat cu jumătate de normă într-un atelier care crea costume de teatru și o mare parte din ceea ce a văzut acolo, a reflectat în colecțiile sale.

Adidas și Adolf Dasler

Adolf Dasler, poreclit „Adi”, a fost un cizmar, un inovator în lumea pantofilor sportivi și omul care a fondat una dintre cele mai populare mărci sportive, Adidas. Inițial, Adolf a colaborat cu fratele său Rudolph, dar din 1948 au început să lucreze independent. Apropo, Rudolph era, de asemenea, cizmar și tot a continuat să facă pantofi pentru sportivi. El și-a numit compania „Puma”.

Tiffany&Co și Charles.L. Tiffany

În 1837, Charles Lewis Tiffany deschide primul magazin împreună cu prietenul său de la școală, luând bani de la tatăl său. Prietenii vând articole de papetărie și suveniruri, dar de-a lungul timpului încep să se specializeze în sticlă și porțelan boem și încep să facă bijuterii. Compania a primit numele familiei „Tiffany and Company” în 1853 după reorganizare.

Sursa: Telegram/antreprenor.md

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO