FOTO Un Ford vechi de aproape un secol va putea fi văzut la AutoClassica la Castel Mimi

20 Sept. 2023, 13:30
 // Categoria: Comercial // Autor:  Trifan Stela
20 Sept. 2023, 13:30 // Comercial //  Trifan Stela

La sfârşitul acestei săptămâni, pe 23 şi 24 septembrie, AutoBlog.MD va organiza evenimentul numit AutoClassica la Castel Mimi – o expoziție auto în care vor putea fi văzute cele mai frumoase automobile istorice din țară, cât și din afara ei, împreună cu unele exemplare de colecție care peste ani vor trece și ele în categoria mașinilor veritabile de epocă.

 

Primul automobil produs în masă a fost legendarul Ford Model T. Drept urmare, mai multe companii au încercat să intre în această industrie şi să-şi facă propriile maşini. Astfel, pentru a nu pierde clienţi, Ford a înțeles că trebuie să elaboreze un model mai accesibil și în acelaşi timp mai modern, iar rezultatul luării unei asemenea decizii a devenit Model A, al doilea succes comercial al mărcii.

La evenimentul nostru va fi expus un Ford Model A, apropo înmatriculat în Republica Moldova, într-una din multiplele caroserii în care a existat – Sport Coupe. Automobilul din imagini a fost produs în anii 1928-1929 (modelul facelift în anii 1930-1931), fiind o vreme modelul de top printre coupeuri, cu un acoperiș moale și s-a vândut pentru 530 USD (echivalentul a aproximativ 7.500 de dolari astăzi).

Sport Coupe era o mașină cu două portiere și două locuri, care se remarca printr-un design elegant și sportiv, foarte apreciat mai ales de tineri. Una dintre caracteristicile cele mai remarcabile erau geamurile care puteau fi coborâte, comparativ cu cele glisante de pe modelele anterioare. Mașina era, de asemenea, echipată cu un “rumble seat”, un soi de banchetă rabatabilă amplasată în partea din spate a cabinei, care putea fi folosită pentru a îmbarca pasageri suplimentari, relatează autoblog.md.

Sistemul de suspensie a fost semnificativ mai bun față de cel de pe Model T, având amortizoare hidraulice cu dublă acțiune şi arcuri lamelare pe toate cele patru roți. Aceasta au sporit semnificativ calitatea călătoriei și manevrabilitatea, făcând mașina mai confortabilă și mai ușor de condus. Frânele-i cu tamburi reprezintă un alt upgrade considerabil față de sistemul rudimentar de pe Model T.

Sport Coupe este, de asemenea, echipat cu o cutie de viteze manuală în trei trepte, care era sincronizată pe cele două trepte superioare. Acest lucru însemna că schimbarea treptelor era mai ușoară și mai fluidă decât în modelele anterioare. Transmisia include şi un ambreiaj standard, ceea ce reprezenta un alt avantaj față de sistemul de pe Model T.

În ansamblu, Ford Model A Sport Coupe a reprezentat o evoluţie semnificativă față de Model T, cu un motor mai puternic, suspensie şi frâne mai bune, dar şi un interior mai confortabil. Designul său sportiv și caracteristicile practice l-au făcut o alegere populară printre tinerii șoferi și cei care doreau o mașină distractivă și în acelaşi timp elegantă. Astăzi, Model A rămâne o mașină clasică populară şi mulți entuziaști le restaurează, după care le conduc.

Precum toate Model A, versiunea Sport Coupe este propulsată de un benzinar de 3.3 litri, cu patru cilindri în linie şi 40 CP generaţi la 2.200 rpm, ceea ce a reprezentat o creștere de putere semnificativă față de motorul lui Model T. Viteza maximă generată, având tracţiune spate şi o tonă greutate proprie, este de aproximativ 105 km/h.

Modelul facelift introdus în 1930 oferea deja 45 CP. Dotările opționale disponibile pentru Sport Coupe includ scaunul “rumble”, un suport pentru bagaje și o husă pentru roata de rezervă, printre altele. În total a fost produs în 315.550 de exemplare între anii 1928-1931.

Apropo, ştiaţi că Ford Model A exista şi în Uniunea Sovietică? GAZ-A, copia sa făcută sub licenţă, s-a produs în perioada anilor 1932-1936, după încetarea producţiei originalului Model A în SUA. GAZ-A a fost de fapt primul automobil sovietic produs în masă.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău