(FOTO) Va fi restaurată și conservată moara de vânt din satul Gaidar. Lucrările sunt finanțate de UE

24 Sept. 2021, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Sept. 2021, 10:00 // Actual //  MD Bani

Moara de vânt din satul Gaidar, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, își va redeschide curând ușile, inclusiv în calitate de obiectiv turistic. Uniunea Europeană va finanța restaurarea și conservarea acesteia, în cadrul Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Potrivit informațiilor, au fost realizate deja schițele de proiect pentru restaurarea morii de vânt din satul Gaidar, în baza regulamentelor locale și internaționale privind conservarea patrimoniului cultural.

Obiectivul reabilitării morii de vânt este păstrarea tuturor elementele originale. Evaluarea stării și condițiilor actuale ale morii de vânt a constatat că o mare parte din elemente sunt funcționale. Unele urmează a fi restaurate sau conservate, iar altele înlocuite cu piese noi, însă păstrând autenticitatea.

Astfel, în urma procesului de restaurare și conservare, moara de vânt va deveni din nou funcțională. Vizitatorii vor putea urmări procesul de măcinare a făinii. Capacitatea de lucru a morii este mică, de doar câteva zeci de kilograme pe zi, însă suficientă pentru a face o incursiune în istorie.

De asemenea, moara de vânt de la Gaidar va fi inclusă în circuitul turistic. Pentru vizitatori vor fi amenajate spații de agrement. Doritorii vor participa la gătirea preparatelor cu specific local, din făină proaspăt măcinată. Vor fi construite foișoare, conform schiței de proiect. Spațiile adiționale vor fi construite și amenajate de primăria locală.

La această etapă este anunțat concursul public la care pot participa companiile care ar putea efectua lucrările de restaurare și conservare. Compania va fi selectată în conformitate cu procedurile de achiziții ale PNUD. Detalii despre condițiile de participare la concurs, precum și despre modul de pregătire și depunere a dosarului sunt accesibile aici.

Moara de vânt din satul Gaidar a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este în întregime din lemn, inclusiv mecanismele care prelucrează cerealele. Moara a activat până în anul 2005. Asemenea mori de vânt mai sunt patru în toată Republica Moldova, iar dintre acestea doar cea din Gaidar este în stare bună, comparativ cu celelalte. Unicitatea morii de vânt constă în faptul că o singură persoană poate gestiona toate procesele din interior.

Moara de vânt din satul Gaidar face parte din un program comprehensiv de restaurare și conservare a zece obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului. Programul Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii” (2019-2023), implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Realitatea Live

21 Iul. 2025, 16:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Iul. 2025, 16:58 // Actual //  Ursu Victor

În timp ce fermierii din sudul țării, grav afectați de secetă, lansează apeluri de solidaritate și colectează semințe pentru noul an agricol, ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, își suspendă activitatea din motiv că se implică în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat lansarea unei campanii interne de sprijin pentru membrii săi din raioanele Căușeni și Ștefan-Vodă, unde culturile agricole au fost grav afectate de lipsa prelungită a precipitațiilor. Într-un mesaj public, organizația subliniază că acțiunea nu are nicio conotație politică, ci este „un gest de responsabilitate și coeziune între colegi”.

„Mai mult ca niciodată trebuie să ne consolidăm și să ajutăm colegii care contribuie activ la dezvoltarea asociației. Nu vom putea salva toți fermierii din zonele afectate, dar putem oferi un sprijin concret celor care prețuiesc munca în echipă și sunt alături de noi”, se arată în apelul organizației.

Fermierii sunt îndemnați să doneze orice cantitate de cereale, inclusiv material semincer sau grâu de consum, care va fi transformat de către membrii asociației în semințe utilizabile pentru următoarea perioadă de semănat.

Pe fundalul acestor eforturi colective, lipsa de reacție a autorităților centrale și, mai ales, decizia ministrei Catlabuga de a-și suspenda activitatea a stârnit nemulțumire în rândul agricultorilor. În timp ce în teritoriu se cer măsuri concrete, precum declararea stării de urgență în agricultură, Ministerul Agriculturii rămâne fără conducere activă.

Fermierii cer Guvernului măsuri urgente și o strategie națională de sprijin, avertizând că, în lipsa intervențiilor, Moldova riscă să piardă un nou an agricol în sudul țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA