FOTO Viitorul politicilor de migrație în cadrul Procesului de la Praga, discutat la nivel înalt, la Chișinău

24 Sept. 2024, 16:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Sept. 2024, 16:12 // Actual //  bani.md

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, împreună cu Secretara de Stat, Mariana Lucrețeanu, participă la Chișinău, în perioada 24-25 septembrie, la cea de-a 15-a aniversare a Reuniunii Înalților Oficiali pentru Procesul de la Praga (SOM). Evenimentul reunește factori de decizie la nivel înalt și reprezentanți ai organizațiilor partenere circa 20 de țări, care discută despre evoluțiile majore în politica de migrație națională și regională de la lansarea acestui procesul în anul 2009.

Ministrul Afacerilor de Interne, Adrian Efros, a subliniat importanța forumului pentru stabilirea unor politici eficiente de migrație și a evidențiat necesitatea cooperării internaționale.

„Republica Moldova și-a demonstrat angajamentul în implementarea unui sistem rezilient de gestionare a migrației, contribuind la consolidarea securității regionale și partajarea bunelor practici în fața provocărilor curente”, a menționat ministrul.

Participanții la eveniment au discutat despre impactul migrației asupra securității regionale și măsurile necesare pentru gestionarea crizelor, iar în cadrul discuțiilor s-a discutat despre provocărilor operaționale și priorităților stabilite în Planului de Acțiune pentru perioada 2023-2027.

„De-a lungul anilor, Procesul de la Praga și-a demonstrat eficiența pe scena internațională, jucând un rol principal în promovarea cooperării pe probleme de migrație. A implementat cu succes o gamă largă de proiecte ce au vizat diverse aspecte ale gestionării migrației. Aceste inițiative nu doar că au oferit soluții practice, dar au și încurajat colaborarea între statele membre și ceilalți actori implicați, permițându-ne să avansăm pe căi legale de migrație, punând accent pe dezvoltarea abilităților, provocările comune și schimbul de bune practici. Migrația nu doar că reprezintă o provocare, dar poate deveni o oportunitate, dacă este gestionată corespunzător, cu sprijinul partenerilor internaționali și al instrumentelor europene”, a subliniat Adrian Efros.

În cadrul reuniunii, ministrul Adrian Efros a avut o întrevedere bilaterală cu directorul general al ICMPD, Michael Spindelegger, unde a vorbit despre consolidarea colaborării în contextul cursului european al Republicii Moldova și continuarea eforturilor comune în gestionarea fluxurilor de refugiați din Ucraina.

Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne (MAI), reuniunea Înalților Oficiali din cadrul Procesului de la Praga oferă o platformă importantă pentru statele participante de a împărtăși bune practici și de a reflecta asupra viitorului cooperării în domeniul migrației și azilului.

Procesul de la Praga rămâne un mecanism cheie pentru dialogul pe tema migrației între cele 50 de state participante din UE și regiune, facilitând colaborarea și coordonarea în fața provocărilor migraționale contemporane.

 

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ