(FOTO,VIDEO) Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație suportului UNFPA

30 Sept. 2022, 18:03
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Sept. 2022, 18:03 // Actual //  MD Bani

Echipament de ultimă generație în domeniul obstetricii și ginecologiei a ajuns în Republica Moldova cu suportul UNFPA Moldova. Acesta va fi distribuit în nouă instituții medicale din întreaga țară.

Astăzi, o parte din echipamentul medical pleacă spre Institutul Mamei și Copilului, cea mai mare maternitate din țară, unde anual se nasc circa 6 000 mii de copii. Institutul va fi dotat cu lămpi performante pentru sălile de operație, mese de operație, echipament necesar pentru anestezie, dar și pentru monitorizarea stării mamei și a copilului la naștere.

„Instituția a fost deschisă în anii 80 ai secolului trecut și trebuie să constatăm faptul că sunt dispozitive care la moment lucrează chiar din anul 1982. Astăzi am primit echipament medical pentru săli de naștere și săli de operație. Acest echipament este foarte important pentru nașterea în condiții sigure pentru pacienții care vin în instituția noastră. Am primit aparatele monitoare de supraveghere intrauterină a copiilor și sigur că acest echipament este foarte important și vital pentru noi”, a declarat Sergiu Gladun, directorul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău

Valoarea echipamentului procurat pentru Institutul Mamei și a Copilului este de 525 de mii de dolari SUA și este destinat pentru dotarea secției de naștere, a sălii de operație și a unității de terapie intensivă pentru mamă și nou-născut.

Acum, pacientele care vor ajunge în sălile de naștere vor beneficia de condiții mult mai bune, spun medicii.

„Trebuie să înțelegem că este foarte important să utilizăm în timpul nașterii echipamentul corespunzător. Din acest punct de vedere, scaunele de naștere pe care le-am primit astăzi sunt pur și simplu cosmos. Sunt mult mai bune decât cele pe care le foloseam până acum, pe care le-am primit încă în 1982, când a fost inaugurat Institutul”, menționează Ruslan Samoilenco, șeful secției nr. 1 de obstetrică din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Dincolo de dotarea cu echipamentul de resuscitare, instituțiile medicale primesc echipament auxiliar, care îmbunătățește calitatea serviciilor medicale, oferă siguranță și salvează timpul atât de prețios în cazurile de urgență.

„Avem nevoie de brancarde așa cum am avea nevoie de aer. Brancarda (targa) de până acum trebuia ținută în mâini, ca să nu cadă pacientul. Suntem foarte bucuroși și de echipamentul dat, și de brancardă”, spune Lilia Razborschi, moașă superioară din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Echipamentul de ultimă generație a fost procurat de către Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii, pentru a acoperi necesitățile femeilor din R. Moldova și ale celor refugiate din Ucraina. Valoarea lotului de echipamente este de 1,8 mln USD.

Una dintre prioritățile de top ale UNFPA este sănătatea femeilor și a viitoarelor mame, în special în aceste timpuri grele de criză. Ca parte a răspunsului umanitar, de la începutul acestui an, UNFPA a livrat medicamente și echipamente pentru sănătatea sexuală și reproductivă către 41 de instituții medicale din țară.

Pe parcursul următoarelor două luni, UNFPA va echipa complet 22 de săli de naștere în maternitățile din Bălți, Cahul, Edineț, Ceadîr-Lunga, Comrat, Chișinău.


Realitatea Live

20 Mai 2025, 14:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Mai 2025, 14:29 // Actual //  bani.md

Un șir de interdicții ale Legii antifumat, aprobată recent în Parlament în prima lectură, continuă să provoace discuții aprinse în spațiul public. Pe lângă lista noilor prevederi de extindere a spațiilor și locurilor interzise pentru fumat, de etichetare a produselor de tutun și majorarea amenzilor, proiectul propune interzicerea unor noi produse de nicotină, care, potrivit experților, nu tocmai justifică realitățile din teren, scrie ziua.md.

Datele Ministerului Sănătății arată că rata fumatului în Republica Moldova nu s-a schimbat în ultimii ani. Aceasta pe fundalul înăspririi Legii privind controlul tutunului. Experții consideră că policitclele anti-fumat din Moldova sunt bazate doar pe restricții, în timp ce lipsește partea de educare.

„Lipsesc intervențiile care să abordeze cauzele reale ale consumului, cum ar fi factorii sociali, psihologici și educaționali. În special în rândul tinerilor, prevenția trebuie să se bazeze pe educație și pe promovarea unui stil de viață sănătos. Politicile de sănătate publică trebuie să fie echilibrate: măsurile restrictive sunt necesare, dar trebuie dublate de strategii constructive, bazate pe sprijin, educație și opțiuni de reducere a riscurilor”, susține expertul economic Roman Chirca.

Expertul economic consideră că politicile restrictive au un efect opus, iar cea mai recentă inițiativă de interzicere a pliculețelor cu nicotină, nu va duce decât la creșterea comerțului ilicit.

„Interzicerea pliculețelor cu nicotină într-un context regional în care țări precum România și Ucraina nu impun asemenea restricții va duce la dezvoltarea comerțului ilicit. Aceste produse sunt ușor de introdus în țară — sunt mici, fără miros și ușor de transportat — și vor deveni parte a economiei subterane. Astfel, statul nu doar că va pierde venituri bugetare, dar va și reduce capacitatea de control și reglementare asupra produsului”, menționează Chircă.

Potrivit expertului, în Moldova lipsesc opțiuni reale pentru fumători, cum sunt medicamentele de substituție nicotinică, iar în lipsa alternativelor, oamenii vor continua să fumeze.

„În loc să fie parte a unei strategii integrate de reducere a fumatului, este o abordare pur interdictivă, care ignoră realitatea: oamenii vor continua să caute alternative dacă nu li se oferă opțiuni sigure și reglementate. În lipsa acestor produse, mulți fumători nu vor avea acces la un instrument eficient de renunțare la fumat și vor recurge fie la piața neagră, fie vor continua să fumeze. În esență, măsura poate chiar submina eforturile de combatere a fumatului”, mai avertizează Roman Chirca.

Pliculețe cu nicotină sunt produse ce nu conțin tutun și sunt utilizate pe cale orală astfel încât să livreze nicotină. Potrivit Ministerului Sănătății, scopul interzicerii acestora este protejarea minorilor prin îngrădirea  accesului și prevenirea consumului acestor produse.

„Pliculețele cu nicotină sunt concepute exclusiv ca un mijloc de reducere a riscului pentru persoanele care încearcă să renunțe la fumat și nu sunt destinate consumului recreațional. Nu există date credibile care să indice că aceste produse ar fi utilizate pentru plăcere, mai ales în rândul minorilor. Fiind lipsite de miros și arome atractive, ele nu prezintă interes pentru tineri în modul în care o fac țigările electronice sau alte produse alternative. Astfel, argumentul privind atractivitatea pentru minori pare mai degrabă speculativ decât susținut de dovezi”, a adăugat expertul.

Prin interzicerea pliculețelor cu nicotină, Ministerul Sănătății afirmă că își propune să alinieze legislația națională la cea a Uniunii Europene. Totuși, în prezent, produsul nu este reglementat și nici interzis de directivele europene existente, fiecare stat membru venind cu norme legislative în funcție de situația pe piață. Cele mai multe țări au stabilit o categorie dedicată în legislație pentru pliculețele cu nicotină, eliberând permisiunea de a plasa produsul pe piață după notificarea acestuia. Autoritățile stabilesc vârsta minimă de comercializare și consum a produsului, avertismente de sănătate care urmează să fie aplicate pe ambalajul acestora și conținutul maxim de nicotină.

De asemenea, autoritățile europene au venit cu standarde de calitate și siguranță pentru acest produs care prevăd că la fabricare sunt utilizate doar ingrediente de înaltă puritate, precum și cerințe față de cutie, care să fie rezistentă și sigură pentru a proteja copiii.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO