Franța a pus ochii pe avioanele bogaților și vrea să propună UE să le limiteze zborurile

30 Aug. 2022, 15:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Aug. 2022, 15:58 // Actual //  bani.md

Avioanele private ar putea zbura doar în anumite condiții în Uniunea Europeană. Franța vrea să facă această propunere în urma unui scandal uriaș izbucnit în această vară, când au fost dezvăluite calcule privind emisiile de carbon ale aeronavelor private ale bogaților din Hegaxon. Astfel, s-a aflat că avionul privat al unei companii a efectuat trei zboruri în aceeași zi, eliberând în atmosferă echivalentul emisiilor medii ale mașinilor pe o perioadă de 10 ani.

Specialiștii au făcut o simulare pentru data de 18 august 2022. Pentru un zbor de 4 ore și 42 de minute, valoarea totală a emisiilor de carbon a fost de 22 de tone de dioxid de carbon. Pentru un zbor de o oră la aceeași dată s-au eliberat 4,7 tone de dioxid de carbon. În cazul unui zbor de o oră și jumătate, care a plecat din Monaco și a ajuns în Grecia, emisiile ajung la 7 tone de dioxid de carbon.

Putem să reducem emisiile de carbon dacă bogații lumii renunță și ei să mai folosească atât de mult avioanele private, spun experții. Alternativa pentru bogați ar fi cursele de linie, în timp ce rutele ceva mai mici – pentru că aici a apărut de fapt controversa, la zborurile de o oră – pot fi parcurse cu trenurile de mare viteză sau cu mașina.

Franța s-a confruntat cu o vară cu temperaturi extreme și cu o creștere a prețurilor la energie, de aici și apelurile tot mai presante pentru a limita factorii ce contribuie la încălzirea globală, iar avioanele private se fac vinovate de poluare.

Sectorul aviației este deja considerat una dintre cele mai mari surse de emisii de carbon din lume. Se estimează că avioanele private produc de 5 până la 14 ori mai multă poluare decât avioanele comerciale per pasager și de 50 de ori mai multă poluare decât trenurile. Potrivit unui studiu, Franța, cu o capitală în nord și o rivieră mediteraneană – apreciată de cei bogați – aflată în sud, are al doilea cel mai ridicat nivel de emisii provenite de la avioanele private din Europa, după Marea Britanie. În 2019, o zecime din toate zborurile de ieșire din țară au fost efectuate cu avioane private, potrivit studiului.

În ultimele luni, unele conturi de pe rețelele sociale din Franța au început să urmărească zborurile pe care mai mulți miliardari francezi le fac cu aceste avioane, ceea ce a sporit nemulțumirea publică în legătură cu folosirea avioanelor. Pe Twitter și Instagram, conturi populare cu nume precum I Fly Bernard – o referire la Bernard Arnault, șeful gigantului de lux LVMH și unul dintre cei mai bogați oameni din lume – au făcut publice călătoriile miliardarilor și au publicat estimări ale emisiilor de carbon ale acestora.

Vineri, I Fly Bernard a scris pe Twitter că avionul privat aparținând companiei magnatului francez din domeniul media Vincent Bolloré a efectuat trei zboruri în aceeași zi într-o călătorie între Franța și Grecia, eliberând 22 de tone de dioxid de carbon.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ