Frigul crește consumul de gaz al moldovenilor

12 Dec. 2023, 17:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Dec. 2023, 17:20 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit datelor furnizate de SA „Moldovagaz”, volumul consumului de gaze naturale în luna noiembrie curent a atins cifra de 83,6 milioane de metri cubi, marcând o creștere notabilă de 32,5% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Față de luna octombrie 2023, consumul a înregistrat o creștere de 45,9 milioane de metri cubi sau 121,8%.

Un aspect notabil al acestei perioade a fost performanța plăților din partea consumatorilor. Consumatorii casnici au achitat 99% din sumele facturate până la 30 noiembrie 2023, reprezentând o ușoară scădere de 0,1 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului precedent. În ceea ce privește consumatorii non-casnici (persoanele juridice), aceștia au efectuat plăți în proporție de 95,3%, înregistrând o reducere de 4 puncte procentuale în comparație cu anul anterior. Întreprinderile din sectorul energetic și termic au achitat facturile în proporție de 91,2%, reflectând o scădere de 8,7 puncte procentuale.

Consumatori casnici au beneficiat de compensații în valoare totală de 110,8 milioane lei pentru consumul de gaze naturale în noiembrie 2023. De asemenea, consumatorii casnici din asociațiile de locatari, în număr total de 1,583 locuri de consum, au primit compensații în valoare de 521,895,15 lei, în funcție de gradul lor de vulnerabilitate energetică.

În aceeași perioadă, au fost deconectate de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale 510 unități de consum, cu datorii acumulate de aproximativ 3,6 milioane lei. În plus, 315 consumatori au fost supuși condiției de plată preventivă ca urmare a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor consumate.

Conform datelor furnizate de SA „Moldovagaz”, nivelul de achitare a consumului de gaze naturale la data de 30 noiembrie 2023 se situează la 96%, totalizând 10,7 miliarde lei. Aceste cifre reflectă un cadru economic dinamic și o preocupare crescută din partea consumatorilor pentru asigurarea continuității furnizării de gaze naturale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 12:52
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
21 Iun. 2024, 12:52 // Slider //  Soroceanu Olga

Castel Mimi colorează lunile de vară cu evenimentele pe care le desfăşoară. După Rose Day vine „Noaptea Sânzienelor” cu un amplu program de divertisment pentru toate vârstele. Evenimentul este organizat pentru al patrulea an în cinstea sânzienelor sau cum mai sunt numite în popor – zânele bune, care se spune că sunt nişte femei frumoase care coboară din cer, cântă şi dansează pe câmpuri, fiind protectoarele naturii care atrag norocul şi resping primejdiile. 

Şi în acest an „Noaptea Sânzienelor” promite să devină memorabilă pentru toţi participanţii la o seară cu tradiţii mistice; vin alb Sânzienele, în cantităţi nelimitate, produs de Castel Mimi (unul dintre vinurile servite şi apreciate de înalţii demnitari prezenţi la Summit-ul CPE din 1 iunie 2023); picnic la iarbă verde; activităţi pentru copii şi muzică live, interpretată de formaţia Catharsis şi Felicia Dunaf cu Dunaff Band. 

Organizatorii îndeamnă femeile să renunţe la tocuri şi să poarte încălţăminte comodă, iar dress code pentru toţi participanţii sunt cămăşile tradiţionale sau ţinutele în culoarea alb. Gazda evenimentului este influencerul Cristina Evtodi care alături de participantele la „Noaptea Sânzienelor” va împleti coroniţe din flori de levănţică. 

Oaspeţii sunt aşteptaţi să se prindă în horele sânzienelor, care vor fi jucate în jurul rugurilor aprinse, alături de dansatorii profesionişti de la Show Balet „Non Format”.

Pentru că cei de la Castel Mimi promovează relaţia prietenoasă cu natura, fiecare vizitator adult va fi întâmpinat la intrare cu un pahar pentru vin din sticlă, pe care îl va putea lua acasă la plecare. De la evenimentul în aer liber nu vor lipsi bucatele gustoase pregătite la Open Air Kitchen sub privirile celor prezenţi. 

Pentru a putea savura din plin evenimentul şi vinul alb răcoritor alegeţi să mergeţi la Castel Mimi cu trenul. 

Prețul de intrare la eveniment include:

 • Vin Sânzienele nelimitat, cu pahar de sticlă cadou (de la vârsta 18+);
 • Masterclass la împletitul de coronițe;
 • Ghicitul în ceară (tradiție mistică de divertisment);
 • Dansul Sânzienelor alături de Show Balet Non Format”;
 • Acces în zona de playground – joc de badminton şi tragere cu arcul, lansarea de zmeie de hârtie;
 • Acces în Zona Picnic (luați de acasă pături, pentru o şedere confortabilă pe iarba verde);
 • Zone foto decorate tematic, pentru a surprinde momente memorabile;
 • Selfie 360° la ore fixate, cu fotografia digital oferită imediat;
 • Express Tur în beciurile Castel Mimi la ore fixate;
 • Muzică LIVE Retro şi program de divertisment;
 • DJ Sounds Fountain Party, la finalul evenimentului;

AICI găsești mai multe detalii!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău