Găgăuzia încearcă separat să-și aprindă flacăra metanului. Ceban: Piața este liberă n-au decât să o facă

27 Ian. 2022, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Ian. 2022, 13:07 // Actual //  bani.md

Găgăuzia tehnic și comercial poate să negocieze un alt preț al gazului, însă colegii din regiune trebuie să studieze cum funcționează piața locală a gazelor, a comentat Vadim Ceban președintele Moldovagaz, recenta declarație a autorităților din Găgăuzia de a negocia cu Gazprom un preț separat de livrare a gazelor.

Este intenția nobilă a deputaților respectiv, dacă ei obțin acest rezultat nu doar pentru Găgăuzia, dar și pentru toți consumatorii, acest lucru va fi salutabil.  Deci în acest caz trebuie să fie creată o companie care va furniza gaze naturale și care va fi un furnizor separat. Respectiv, toți consumatorii Moldovagaz trebuie să treacă la alt furnizor și tehnic această companie trebuie să lucreze conform pieței libere de gaze. Adică să broneze capacități la hotar să achite tarif de transport, tarif de distribuție. Pentru Găgăuzia  avem un consum de 47 mil. de metri cubi. Or, pentru a transporta și distribui acest volum de gaze trebuie peste 120 de mil. de lei anual. Deci, întrebarea, dacă sunt capabili, atunci piața este liberă. Sunt 23 de furnizori și orice furnizor poate să negocieze cu cine vrea din Ucraina, România, Rusia, Bulgaria, Turcia. Dar nu s-a adresat nimeni la noi și nu pot comenta”, a spus președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

O delegație a regiunii autonome găgăuze din Republica Moldova urma să meargă la Moscova pentru a negocia direct prețul gazelor, au decis marți, 25 ianuarie, deputaţii Adunării Populare. Această iniţiativă a fost susţinută de majoritatea membrilor legislativului local. Deputaţi au propus să fie adresată o scrisoare Ambasadei Rusiei la Chişinău, în vederea pregătirii vizitei.

Marţi, 25 ianuarie, deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei au eşuat pentru a 14-a oară să aleagă preşedintele organismului legislativ al regiunii.

Parlamentul Republicii Moldova a instituit joia trecută stare de urgenţă în sectorul energetic. Măsura va fi în vigoare timp de 60 de zile, din cauza riscului ca Gazprom să suspende livrarea de gaze.

Compania rusă a solicitat plata în avans şi nu a ajuns la un compromis cu Moldovagaz, care nu dispune de toate resursele financiare necesare. În aceste condiţii, Gazprom a avertizat că va sista livrarea gazelor naturale către Republica Moldova din 21 ianuarie.

Preţul gazelor practicat de Gazprom pentru Republica Moldova a crescut în contextul evoluţiilor de pe pieţele internaţionale. Moldovagaz a solicitat ANRE, în data de 22 ianuarie, o majorare a tarifului la gaz pentru consumatori de 14,43 lei pentru metrul cub (fără TVA) cu 40% mai mare față de tariful actual.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO