Găgăuzia încearcă separat să-și aprindă flacăra metanului. Ceban: Piața este liberă n-au decât să o facă

27 Ian. 2022, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Ian. 2022, 13:07 // Actual //  bani.md

Găgăuzia tehnic și comercial poate să negocieze un alt preț al gazului, însă colegii din regiune trebuie să studieze cum funcționează piața locală a gazelor, a comentat Vadim Ceban președintele Moldovagaz, recenta declarație a autorităților din Găgăuzia de a negocia cu Gazprom un preț separat de livrare a gazelor.

Este intenția nobilă a deputaților respectiv, dacă ei obțin acest rezultat nu doar pentru Găgăuzia, dar și pentru toți consumatorii, acest lucru va fi salutabil.  Deci în acest caz trebuie să fie creată o companie care va furniza gaze naturale și care va fi un furnizor separat. Respectiv, toți consumatorii Moldovagaz trebuie să treacă la alt furnizor și tehnic această companie trebuie să lucreze conform pieței libere de gaze. Adică să broneze capacități la hotar să achite tarif de transport, tarif de distribuție. Pentru Găgăuzia  avem un consum de 47 mil. de metri cubi. Or, pentru a transporta și distribui acest volum de gaze trebuie peste 120 de mil. de lei anual. Deci, întrebarea, dacă sunt capabili, atunci piața este liberă. Sunt 23 de furnizori și orice furnizor poate să negocieze cu cine vrea din Ucraina, România, Rusia, Bulgaria, Turcia. Dar nu s-a adresat nimeni la noi și nu pot comenta”, a spus președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

O delegație a regiunii autonome găgăuze din Republica Moldova urma să meargă la Moscova pentru a negocia direct prețul gazelor, au decis marți, 25 ianuarie, deputaţii Adunării Populare. Această iniţiativă a fost susţinută de majoritatea membrilor legislativului local. Deputaţi au propus să fie adresată o scrisoare Ambasadei Rusiei la Chişinău, în vederea pregătirii vizitei.

Marţi, 25 ianuarie, deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei au eşuat pentru a 14-a oară să aleagă preşedintele organismului legislativ al regiunii.

Parlamentul Republicii Moldova a instituit joia trecută stare de urgenţă în sectorul energetic. Măsura va fi în vigoare timp de 60 de zile, din cauza riscului ca Gazprom să suspende livrarea de gaze.

Compania rusă a solicitat plata în avans şi nu a ajuns la un compromis cu Moldovagaz, care nu dispune de toate resursele financiare necesare. În aceste condiţii, Gazprom a avertizat că va sista livrarea gazelor naturale către Republica Moldova din 21 ianuarie.

Preţul gazelor practicat de Gazprom pentru Republica Moldova a crescut în contextul evoluţiilor de pe pieţele internaţionale. Moldovagaz a solicitat ANRE, în data de 22 ianuarie, o majorare a tarifului la gaz pentru consumatori de 14,43 lei pentru metrul cub (fără TVA) cu 40% mai mare față de tariful actual.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ