Game over pentru cash-ul fără limite! Fiscul pune prag de 100.000 lei

10 Iul. 2025, 13:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 13:00 // Actual //  Ursu Victor

Din 1 aprilie 2025, au intrat în vigoare prevederile cu privire efectuarea decontărilor în numerar, anunță Serviciul Fiscal de Stat. Noua lege reglementează strict limitele admise pentru plățile în numerar între persoane fizice și juridice, introduce reguli clare privind modul de efectuare a acestora și stabilește sancțiuni semnificative pentru nerespectarea prevederilor.

Legea se aplică persoanelor juridice de orice formă de organizare, reprezentanțelor și sucursalelor companiilor nerezidente, organizațiilor necomerciale, persoanelor fizice care desfășoară activitate de întreprinzător sau activitate profesională în domeniul justiției și sănătății, precum și persoanelor fizice obișnuite care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport între ele.

Printre prevederile principale, legea stabilește un plafon de 100.000 lei lunar pentru plățile cash efectuate între persoane juridice sau între o companie și o persoană fizică cu activitate economică. Aceeași limită se aplică și plăților efectuate către persoane fizice fără activitate de întreprinzător. În cazul predării deșeurilor de metal, hârtie, plastic, sticlă sau alte materiale reciclabile, limita anuală a fost stabilită tot la 100.000 lei. Pentru producția agricolă vândută în formă naturală, plafonul anual este de 200.000 lei, iar în cazul activităților de achiziții de produse vegetale – 600.000 lei.

Pentru dividendele plătite în numerar unui acționar sau asociat, limita este de 100.000 lei anual, iar în cazul contractelor de împrumut – la fel, 100.000 lei. Totodată, nicio persoană fizică nu poate plăti cash mai mult de 100.000 lei într-o singură tranzacție, cu excepția cazurilor speciale prevăzute de lege.

Nerespectarea acestor limite poate atrage sancțiuni între 3% și 18% din suma tranzacționată ilegal. Fiscul avertizează că monitorizarea va fi intensificată, iar aplicarea legii va contribui la reducerea economiei informale și la creșterea transparenței fiscale. Autoritățile încurajează contribuabilii să utilizeze plățile electronice și să consulte legislația pentru a evita eventualele sancțiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Iul. 2025, 18:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 18:17 // Actual //  Ursu Victor

Liderul socialiștilor Igor Dodon a mers în capitala Rusiei împreună cu reprezentanți ai altor partide pro-ruse din Moldova pentru a discuta relansarea relațiilor economice și, în special, energetice cu Federația Rusă. Oficialii ruși s-au declarat dispuși să reia livrările de gaz la prețuri preferențiale, dacă Chișinăul va da semnale de deschidere, scrie 1prime.ru.

„Suntem gata să discutăm orice opțiune de cooperare, inclusiv în domeniul energiei”, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak în cadrul întrevederii cu liderii PSRM, „Viitorul Moldovei” și „Inima Moldovei”. Novak a subliniat că relațiile economice bilaterale au fost grav afectate de orientarea europeană a Chișinăului și a amintit că, în ultimii 15 ani, ponderea Rusiei în exporturile Moldovei a scăzut de la 70% la doar 3%.

Vicepremierul rus a insistat că Moscova a oferit anterior gaze Moldovei la prețuri mai mici decât celor practicate pentru Europa și a sugerat că refuzul actualei guvernări de la Chișinău este „inexplicabil”.

În delegația moldoveană care a participat la întâlnirea de la Moscova s-au aflat Igor Dodon (PSRM), fostul premier Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei) și Irina Vlah (Inima Moldovei), toți cunoscuți pentru pozițiile lor favorabile Kremlinului.

Potrivit lui Novak, Rusia este gata să revină la un „parteneriat prietenos” cu Moldova în domeniul energetic, „dacă va exista voință politică la Chișinău”.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice. Iar de la începutul anului 2025, Gazprom a sistat livăririle de metan și în stânga Nistrului urmare a suspendării tranzitului prin Ucraina. La mijlocul luni februarie livăririle au fost reluaate, însă nu direct de către Gazprom ci prin intermediul companiei ungare MET cu achitarea metanului printr-o companie din Dubai.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA