Gata cu șantajul energetic asupra Republicii Moldova! Marele anunț făcut de Maia Sandu. Se scurtează lanțul lui Putin

12 Sept. 2023, 11:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Sept. 2023, 11:23 // Actual //  bani.md

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat asigurări că țara este pregătită pentru sezonul rece, cu stocuri adecvate de gaze naturale și cu mecanisme pentru a evita șantajul energetic din partea Rusiei. Declarația a fost făcută în emisiunea „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit Președintelui Maia Sandu, compania Energocom a făcut stocuri suficiente de gaze naturale pentru a asigura cetățenii cu energie termică la prețuri rezonabile în timpul iernii. Această măsură este menită să protejeze populația împotriva oricăror perturbări ale furnizării de gaze naturale.

De asemenea, Președintele a subliniat că Republica Moldova nu mai poate fi șantajată din punct de vedere energetic de Rusia, prin intermediul concernului rus Gazprom. Aceasta se datorează faptului că Republica Moldova a dezvoltat infrastructura și mecanismele necesare pentru a cumpăra gaz de pe piața internațională, eliminând astfel dependența de furnizorul rus.

Maia Sandu a afirmat că, în cazul în care Gazprom insistă pe achitarea unor datorii pe care Republica Moldova le consideră inexistente, Chișinăul va apela la instanțele internaționale pentru a-și apăra poziția. Ea a subliniat că Republica Moldova este acum independentă din punct de vedere energetic și nu mai este vulnerabilă la șantajul energetic care a durat timp de 30 de ani.

Președintele a menționat, de asemenea, că independența energetică deplină va fi obținută atunci când vor fi finalizate proiectele de construcție a liniilor de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava. Linia Vulcănești-Chișinău este programată să fie finalizată în 2025, în timp ce linia electrică aeriană Bălți-Suceava ar urma să devină funcțională din 2028.

Cu toate acestea, Președintele a recunoscut că mai există vulnerabilități în ceea ce privește furnizarea de electricitate, deoarece Republica Moldova abia începe să construiască linia de interconectare cu România. Această conexiune va asigura accesul la piața europeană de energie și va consolida independența energetică a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 15:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 15:16 // Actual //  Ursu Victor

O nouă licitație pentru construcția de parcuri regenerabile de mari dimensiuni, însoțite de baterii de stocare a energiei, va fi lansată în toamna acestui an. Anunțul a fost făcut de secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, în cadrul Forumului de afaceri desfășurat luni la Chișinău, sub auspiciile Familiei Regale a României.

Potrivit oficialei, înainte de lansarea licitației vor fi efectuate analize și modelări detaliate ale sistemului energetic național, pentru a determina capacitățile optime ale noilor parcuri. Estimările arată că echilibrarea sistemului va necesita baterii de stocare cu o capacitate totală de 246 MW: 72 MW pentru rezerva automată de restabilire a frecvenței (aFRR) și 174 MW pentru rezerva manuală (mFRR).

Evaluările efectuate de ÎS „Moldelectrica” indică faptul că aproximativ 80 MW pot fi acoperiți de unitățile de generare locale, însă rămân necesari încă 94 MW, care vor trebui să provină din grupuri de echilibrare nou construite.

În context, Carolina Novac a explicat rolul esențial al serviciilor de echilibrare pentru menținerea frecvenței de rețea la nivelul de 50 Hz. În cazul apariției unor abateri – cum ar fi oprirea bruscă a unei centrale – intervine automat Rezerva de Reținere a Frecvenței (FCR), cunoscută și ca rezervă de control primar, care stabilizează rețeaua în câteva secunde. Dacă dezechilibrul persistă, aFRR preia sarcina în cel mult 5 minute, conform normelor europene armonizate.