În privința furnizării gazelor naturale, noi încă în octombrie am demonstrat că putem accesa surse alternative, atunci când am procurat direct de pe piață, susține prim-ministra Natalaia Gavrilița.
Referidu-se la prețurile în ascensiune la resursele energetice, prim-ministra a spus că scumpirea se atestă și la nivel internațional.
Această creștere de prețuri se întâmplă la nivel mondial și nu vine din cauza unor factori din interiorul Moldovei. Știu că asta nu-i ajută pe oameni, știu că oamenii spun: „Păi la ei și salariile sunt diferite”, dar este foarte important să înțelegem că noi nu suntem producători de energie, noi nu avem petrol, nu avem gaze, nu producem energie electrică, nu putem diminua această presiune mondială asupra prețurilor”, a explicat Natalia Gavrilița într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
Republica Moldova riscă să rămână fără contractul de livrare a gazelor cu Gaxprom, în condițiile în care Chișinăul nu a reușit să efectueze auditul datoriei istorice.
Anterior ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că deși a cerut prelungirea perioadei de audit nu a primit un răspuns de la Gazprom. „Moldovagaz a primit am primit un răspuns prin care s-au confirmat volumele pentru luna mai. Până la data de 20 a fiecărei luni, Moldovagaz confirmă cu Gazprom volumele. Vom vedea dacă se vor confirma acele volume și pentru luna iunie.”
Contractul din luna octombrie 2021 între Moldovagaz şi Gazprom a fost semnat pe fondul continuării discuţiilor cu privire la datoria istorică a Republicii Moldova pentru livrările anterioare de gaze naturale, datorie estimată de partea rusă la 709 milioane de dolari. Oficialii moldoveni au declarat în toamna anului trecut că Guvernul de la Chişinău şi Gazprom au convenit să efectueze un audit cu privire la datoria istorică în 2022 şi să negocieze un calendar de rambursare a datoriei. Însă, procedura de audit a fost îngheţată, după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!