Secretarul de stat de la Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a declarat că gigantul rus Gazprom nu a rezervat, pentru luna martie, capacitate de transport a gazelor naturale pe gazoductul Trans-Balcanic către regiunea transnistreană.
Acest gazoduct, care traversează mai multe țări din Europa de Sud-Est, reprezintă o alternativă strategică pentru asigurarea livrărilor de gaze către Republica Moldova. Cu toate acestea, autoritățile transnistrene rămân dependente de gazele livrate prin conductele controlate de Gazprom.
Constantin Botosan a mai menționat că autoritățile de la Chișinău analizează impactul acestei decizii asupra securității energetice și a economiei regiunii. „Luăm măsuri pentru a diversifica sursele de aprovizionare cu energie și pentru a reduce vulnerabilitățile față de deciziile unilaterale ale Gazprom”, a adăugat acesta.
Regiunea stângă a Nistrului a rămas fără gaze de la începutul acestui an urmare a suspendării livărilor de către Gazprom. În rezultat, locutorii au rămas fără căldură și apă caldă, iar energia electrică era livrată pe ore. Transnistria, primea de la oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina. UE a acordat Chișinăului un ajutor de financiar de 60 de milioane de euro pentru a face față crizei energetice din regiune, însă Tiraspolul l-a refuzat.
Compania maghiară MET Gas and Energy Marketing AG, cu sediul central în Elveția, a reluat livrarea gazelor naturale în Transnistria începând de vineri, 14 februarie. Livrările au loc în cadrul unui acord pe termen scurt, care vizează consolidarea securității energetice a Republicii Moldova. Metanul este achiziționat din 50 de milioane de dolari oferit de Moscova.