Gazul ieftin le-a întunecat mințile moldovenilor! Sturza: Veți avea pe gratis cu Dodon șef peste colaboraționiști

26 Apr. 2022, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2022, 10:23 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza se arată indignat de opiniile unor moldoveni vizavi de războiul din Ucraina, dar și a gazului ieftin la care visează.

Zilele acestea, profitând de sărbătorile de Paște, am tras o fugă până în Moldova. Tradiționalul „tur de forță” pe la rude cu multă mâncare, dar și un fel de împăcare și smerenie. Evident, principala temă de discuție este războiul, cât mai rezistăm până la o nouă „eliberare”. Anume în așa termeni se discută la Chișinău. În tot acest hor de îngrijorare o disonanță aparte se produce în discuțiile cu amicii și cunoscuții vorbitori de rusă. Când spun „vorbitori de rusă”, nu mă refer neapărat la ruși, ci și la găgăuzi, ucraineni, bulgari, familii mixte”, spune omul de afaceri.

A fost șocat, că de ce republica Moldova nu stă la locul ei. „Suntem doar neutri. Ucraina e vinovată, a provocat Rusia la comanda SUA. Bucea e o făcătură. Flăcăii ruși nu pot să violeze ucrainence. Guvernul este total incompetent, au negociat un contract la gaz prost de pe urma căruia au suferit ei, posesorii de vile în centrul Chișinăului, patroni de afaceri de milioane, angajați la ambasadele străine, jurnaliști la curțile oligarhilor locali. Într-un cuvânt, „sărmanii” Moldovei. Argumentele, inclusiv cele referitoare la ceea ce se întâmplă pe piața energetică nu au nici un rost. Multi repetă narativul propagandistic al Moscovei, tras la indigou. Putinism pe față… Ce s-a întâmplat cu ei? Sau cei 30 de ani de așa-zisă umilință „româno-fascistă” a sfredelit mereu conștiința lor?!

Răspunsul meu a fost: nu va grăbiți, nu a rămas mult, poate 5-7 săptămâni și veți avea gaz pe gratis. Totul depinde de rezistența ucrainenilor. Deja e clar, Putin nu se va opri, va rupe la maximum din Ucraina și, în primul rând, sudul. El are un mandat popular major, inclusiv din partea rușilor din afara granițelor – «на Берлин»!  Odesa poate să repete soarta Mariupolului. Dacă nu ocupație directă militară, o schimbare de regim la Chișinău poate să devină o realitate. Dodon deja se vede șef peste colaboraționiști. Un fel de Ianukovici & Medvedciuk într-un flacon”, a mai spus Sturza.

Sturza a explicat și toate frumusețile lumii ruse.

Veți avea toate prelestile „russkogo mira” – după gard de lumea civilizată, dar le veți avea. Cum vor arăta? Așa cum se prefigurează azi în Rusia și Belarus. Sancțiuni personale, decuplarea de la sistemul financiar internațional, interdicții la import și export, inclusiv la materiale sanitare și medicamente, electronice, echipamente, materii prime. Și multe chinezarii. Runet, în locul internetului. Yandex, în locul lui Google. Eliminarea regimului de călătorie. Sârma ghimpată pe Prut… În schimb, veți avea gaz pe gratis. Cu o singură condiție, să mai fie și pe unde să-l aducă. Gazoductele de tranzit vor rămâne pe teritoriul „inamicilor”. Întrebați părinții, ceva ca prin anii ‘50… Dar și copiii, vor ei în Evul Mediu pe bune, nu doar în jocurile pe calculator”, a conchis omul de afaceri.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

25 Iul. 2024, 16:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2024, 16:59 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Ungaria a împrumutat în luna aprilie un miliard de euro de la mai multe bănci chineze, a dezvăluit joi portalul financiar portfolio.hu care citează datele publicate de Agenţia pentru administrarea datoriei statului (AKK), transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, împrumutul a fost luat de statul maghiar de la băncile chineze China Development Bank, China Eximbank şi filiala maghiară a Bank of China. Împrumutul trebuie rambursat până la data 19 aprilie 2027 şi ar urma să finanţeze investiţii în infrastructura de transport, energie şi high-tech.

Sub conducerea premierului Viktor Orban, Ungaria a devenit un important partener comercial şi de investiţii pentru China, spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, care analizează modalităţile prin care să devină mai puţin dependente de a doua mare economie a lumii.

În luna mai, preşedintele Chinei, Xi Jinping s-a întâlnit cu Viktor Orban, cu prilejul primului său turneu european din ultimii cinci ani, şi cu această ocazie Xi Jinping a spus că Ungaria şi China vor demara o “epocă de aur” în relaţiile bilaterale.

Portfolio.hu subliniază că detaliile referitoare la costul creditului şi termenii de rambursare a creditului chinez nu au fost dezvăluite, dar a adăugat că acest credit a dus ponderea împrumuturilor în valută în datoria naţională a Ungariei până la 29,8%.

În luna aprilie, autorităţile de la Budapesta au anunţat că vor amâna investiţii în valoare de aproape două miliarde de dolari, în cadrul măsurilor care vizează reducerea deficitului bugetar, care recent a urcat până la 4,5% din PIB, pe fondul unei reveniri economice modeste.

Chiar dacă Ungaria a făcut unele progrese în deblocarea fondurilor europene necesare pentru modernizarea economiei sale, finanţări în valoare de miliarde de euro rămân în continuare suspendate pe fondul îngrijorărilor Bruxelles-ului cu privire la statul de drept.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău