George Soros predă ştafeta fiului său Alexander

12 Iun. 2023, 05:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2023, 05:58 // Actual //  Lupu Eduard

Miliardarul şi filantropul american George Soros este pe cale să-i predea controlul organizaţiei sale fiului său Alexander Soros, care intenţionează între altele să lupte împotriva posibilităţii unei reveniri la putere a lui Donald Trump, potrivit cotidianului Wall Street Journal, citat duminică de AFP.

În vârstă de 92 de ani, creatorul reţelei de fundaţii pentru o „societate deschisă” (Open Society Foundations, OSF) – ce susţine financiar diverse cauze în întreaga lume, de la reforme economice şi judiciare la drepturile minorităţilor şi refugiaţilor şi libertatea de exprimare – se pregăteşte să predea ştafeta unuia dintre fiii săi, Alexander, în vârstă de 37 de ani.

Într-un interviu publicat duminică de Wall Street Journal, acesta din urmă a explicat că este „mai politic” decât tatăl său şi că este îngrijorat că Trump ar putea fi reales la Casa Albă în 2024.

„Mi-ar plăcea foarte mult ca banii să nu joace un rol atât de important în politică, dar atâta timp cât cealaltă parte face acest lucru, va trebui să continuăm să îl facem şi noi”, a declarat Alexander Soros.

Sub conducerea sa, Fundaţiile pentru o societate deschisă ar urma să meargă pe aceeaşi cale – susţinerea democraţiilor, a unor personalităţi politice ale stângii americane etc -, dar vor susţine şi alte cauze ca dreptul la avort sau egalitatea sexelor.

Alexander Soros a fost ales preşedinte al consiliului de administraţie al OSF în decembrie şi prezidează activităţile politice din cadrul aşa-zisului „super PAC” (political action committee), structură care acordă fonduri de campanie candidaţilor politici.

Este singurul membru al familiei care face parte din comitetul pentru investiţii al companiei Soros Fund Management, cea mai mare parte din capitalul acesteia de 25 de miliarde dolari urmând să meargă în anii următori la OSF, iar 125 de milioane au fost rezervate comitetului de acţiune politică.

Cunoscut iniţial ca investitor şi speculator, detestat de ultraconservatori şi vizat frecvent de atacuri cu tentă antisemită, George Soros şi-a folosit banii pentru a-şi apăra ideile, de la lupta împotriva apartheidului în Africa de Sud până la susţinerea militanţilor pentru democraţie din regimuri dictatoriale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău