Germania vrea aurul înapoi! Teama că Trump ar putea confisca rezerva de aur face valuri la Berlin

28 Mai 2025, 15:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Mai 2025, 15:57 // Actual //  Ursu Victor

În Germania cresc apelurile pentru repatrierea rezervelor de aur depozitate în Statele Unite, pe fondul tensiunilor tot mai mari din relațiile transatlantice și al războaielor comerciale lansate de fostul președinte american Donald Trump. Potrivit publicației Bild, Asociația Europeană a Contribuabililor, alături de mai mulți membri ai Uniunii Creștin-Democrate (CDU), solicită „imediat” returnarea aurului în țară.

Motivul acestei cereri urgente este dublu: incertitudinile privind independența Federal Reserve (Banca Centrală a SUA) și temerile că aurul german, aflat în custodia americanilor, ar putea fi blocat sau chiar confiscat în eventualitatea unui nou conflict economic.
„În ultimele săptămâni, am putut citi cu toții că Donald Trump a pus sub semnul întrebării independența Federal Reserve, pentru că instituția nu i-a făcut pe plac și nu a redus rata dobânzii de bază”, a declarat Michael Jäger, președintele Asociației Europene a Contribuabililor, pentru Bild. „Este un precedent periculos, deoarece această retorică poate afecta soarta aurului german aflat sub jurisdicția SUA. Mai devreme sau mai târziu, aurul nostru ar putea deveni o țintă pentru administrația Trump. Peste un an sau doi, ar putea pur și simplu să dispară. Trebuie să-l repatriem acum, înainte să fie prea târziu”, a avertizat Jäger.

Acesta a trimis deja scrisori deschise președintelui Bundesbank, Joachim Nagel, și ministrului de Finanțe, Lars Klingbeil, cerând măsuri urgente pentru repatrierea aurului.

Tema repatrierii rezervelor de aur a fost deja discutată în aprilie în cercurile guvernamentale de la Berlin, în contextul în care tot mai multe voci pun sub semnul întrebării fiabilitatea SUA ca partener economic și politic.

Germania deține în prezent a doua cea mai mare rezervă de aur din lume, după SUA – 3.375 de tone. Dintre acestea, peste 1.250 de tone (aproximativ 37%) sunt depozitate în prezent la Federal Reserve Bank din New York.

Timp de ani de zile, păstrarea aurului în SUA a fost considerată o strategie justificată, pentru a asigura acces rapid la lichidități în dolari în caz de criză financiară globală. Totuși, în aprilie, administrația de la Washington a început să introducă noi bariere tarifare, subminând astfel aceste calcule și deschizând discuția despre necesitatea aducerii aurului acasă.

Donald Trump a șocat piețele la începutul lunii aprilie, anunțând introducerea unor taxe vamale noi pentru bunurile importate – 20% pentru UE. Indicii financiari au căzut brusc, dar au revenit parțial pe 9 aprilie, după ce SUA a acordat un termen de 90 de zile (până în iulie) pentru negocieri. În mai, Trump a declarat că negocierile cu majoritatea partenerilor sunt blocate, iar cu UE „nu duc nicăieri”. El a amenințat cu impunerea unor tarife de 50% pe bunurile europene de la 1 iunie, dar câteva zile mai târziu a revenit asupra deciziei, după o discuție telefonică cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Tarifele au fost amânate până la 9 iulie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iul. 2025, 08:57
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Ursu Victor
13 Iul. 2025, 08:57 // Au Bani //  Ursu Victor

Un nou record în lumea criptomonedelor: platforma Pump.fun, care permite crearea rapidă a tokenurilor speculative, a strâns 600 de milioane de dolari în doar 12 minute, anunță Bloomberg. Evenimentul marchează una dintre cele mai mari oferte inițiale de monede (ICO) din istorie și reflectă explozia de interes pentru așa-numitele „memecoins”.

Lansată în 2024, platforma Pump.fun a devenit un actor-cheie în creșterea spectaculoasă a acestui segment, atrăgând miliarde de dolari din partea investitorilor dornici de câștiguri rapide. Popularitatea sa este strâns legată de rețeaua blockchain Solana, unde se înregistrează un val intens de activitate generat de aceste active volatile.

Potrivit cofondatorului Elon Cohen, în urma vânzării publice, suma totală acumulată a ajuns la 1,32 miliarde de dolari. Reprezentanții companiei susțin că, de la lansare până în prezent, platforma a generat venituri de aproximativ 800 de milioane de dolari – o dovadă clară a apetitului tot mai mare pentru investiții riscante în zona cripto.

Fenomenul survine la doar o zi după ce Bitcoin, cea mai mare criptomonedă a lumii, a atins un nou maxim istoric, amplificând și mai mult entuziasmul pe piețele digitale.

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA