Gigantul bancar al statului, stors de bani de politicieni, scoate la vânzare acțiuni de milioane de la Moldasig

20 Mart. 2024, 15:45
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Mart. 2024, 15:45 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca de Economii (fosta bancă de stat n.a), aflată în proces de lichidare, a anunțat reintroducerea la vânzare a 61.200 de acțiuni (10,2%) ale Moldasig, la prețul anterior de 358,1 lei per unitate, în sumă totală de 22 milioane de lei. Această mișcare urmează unei serii de tentative nereușite de a valorifica acțiunile în trecut.

Potrivit infromațiilor BEM, acțiunile Moldasig vor fi disponibile într-un singur pachet pentru o licitație „cu strigare”, programată să aibă loc la Bursa de Valori a Moldovei între 23 mai și 5 iunie. Oferta respectă regulamentele privind tranzacțiile cu blocuri unice de valori mobiliare.

În trecut, BEM a încercat să vândă acțiunile Moldasig la prețuri variate, însă niciuna dintre licitații nu a atras interesul cumpărătorilor. Recent, 80% din acțiunile nou emise ale Moldasig au fost oferite spre vânzare la BVM la prețul inițial de 358,1 lei per acțiune, iar o licitație viitoare este programată între 7 și 22 mai.

Legislația în vigoare impune ca acțiunile nou emise ale Moldasig să fie achiziționate doar de cei care au obținut autorizația prealabilă a Băncii Naționale. În prezent, 80% din acțiunile Moldasig sunt deținute de Banca de Economii și 5% sunt deținute de întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova”.

Această mișcare survine după ce în iulie 2019, CNPF a impus o administrare specială temporară asupra Moldasig, confiscând 80% din acțiunile sale în cadrul investigației privind „furtul miliardului”. Acțiunile confiscate au fost ulterior transferate în gestiunea directă a CNPF.

Beneficiarul real al acestor acțiuni este directorul general al Moldasig, Victor Coadă, în conformitate cu cerințele legislative în vigoare.

BEM împreună cu alte două bănci Unibank și Banca Socială au fost delapidate de echivalentul a 1 miliard de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău