Erdogan se întoarce la Biden cu fesul în mână! Sultanul, turnătorul SUA al companiilor care încalcă sancțiunile

20 Mart. 2024, 14:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
20 Mart. 2024, 14:43 // Bani și Afaceri //  bani.md

Autoritățile turce au convenit cu Statele Unite asupra unei noi „scheme de respectare a sancțiunilor” împotriva Rusiei, scrie ziarul turc Hürriyet. Înainte de aceasta, Washington a introdus imediat restricții împotriva companiilor turcești dacă erau suspectate de legături comerciale cu Rusia.

Cu toate acestea, Washingtonul va anunța mai întâi Ankara despre suspiciunile sale și va solicita informațiile necesare. Turcia, la rândul său, s-a angajat să efectueze investigații la cererea Statelor Unite și să raporteze rezultatele acestora Washingtonului. De asemenea, „dacă este necesar”, Ankara însăși va lua măsuri împotriva companiilor care cooperează cu Rusia, notează Hürriyet.

La începutul lunii martie, mai mulți oameni de afaceri turci au acuzat Statele Unite că amenințau că vor impune sancțiuni secundare asupra comerțului cu Rusia și au promis că vor da în judecată oficialii americani. Potrivit acestora, angajații Departamentului de Comerț al SUA care lucrează la Consulatul General din Istanbul au vizitat companii și instituții financiare turcești, cerând oprirea tranzacțiilor cu Rusia.

La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret conform căruia firmele care ajută Rusia să eludeze sancțiunile riscă să piardă accesul la sistemul financiar american. În același timp, instituțiile financiare care fac afaceri în numele celor care fac obiectul sancțiunilor americane sunt în pericol, se arată în decret. Drept urmare, exporturile din Turcia către Rusia au scăzut cu 39% în ianuarie, a raportat Reuters.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2024, 15:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Dec. 2024, 15:13 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Industria globală a aviației este proiectată să obțină un profit net de 36,6 miliarde de dolari în 2025, depășind ușor estimările pentru anul 2024, a anunțat Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA). Această performanță va fi impulsionată de scăderea prețurilor la combustibil și de o gestionare eficientă a costurilor, Rtă datele IATA.

Numărul pasagerilor este estimat să crească cu 6,7%, ajungând la 5,2 miliarde în 2025, iar veniturile totale ale industriei ar putea depăși, pentru prima dată, pragul de 1 trilion de dolari, până la 1,007 trilioane de dolari, o creștere de 4,4% față de 2024.

Profitul operațional este estimat la 67,5 miliarde de dolari, iar cheltuielile totale ale industriei ar putea atinge 940 miliarde de dolari în 2025.

În cadrul unei conferințe de presă, Willie Walsh, directorul general al IATA, a remarcat creșterea semnificativă a pieței aviației în India, subliniind importanța conectivității aeriene pentru sprijinirea dezvoltării economice. India și China rămân printre piețele de aviație internă cu cea mai rapidă creștere.

Conform IATA, marja de profit net pentru 2025 este estimată la 3,6%, în creștere ușoară față de 3,3% în 2024. Profitul net per pasager va ajunge la 7 dolari, mai mic decât vârful de 7,9 dolari înregistrat în 2023, dar peste valoarea de 6,4 dolari prognozată pentru 2024.

În regiunea Asia-Pacific, profitabilitatea va înregistra o ușoară îmbunătățire datorită cererii puternice și a creșterii gradului de ocupare a aeronavelor.

La nivel global, tariful mediu al biletelor de avion, inclusiv taxele suplimentare, este prognozat să fie de 380 de dolari, cu 1,8% mai mic decât în 2024.

Prețul mediu al combustibilului pentru avioane este estimat la 87 de dolari pe baril în 2025, în scădere față de 99 de dolari pe baril în 2024. Cheltuielile totale pentru combustibil ale companiilor aeriene vor fi de 248 miliarde de dolari, o scădere de 4,8%, chiar dacă volumul consumului de combustibil va crește cu 6%, până la 107 miliarde de galoane.

Cu toate acestea, IATA avertizează asupra provocărilor legate de lanțurile de aprovizionare, infrastructura deficitară, reglementările stricte și creșterea taxelor. În plus, companiile aeriene vor resimți o presiune financiară suplimentară, pe măsură ce vor epuiza beneficiile fiscale asociate pierderilor din perioada pandemiei.

Această proiecție evidențiază eforturile industriei aeriene de a-și reveni complet după pandemie și de a investi în tehnologii sustenabile pentru un viitor mai verde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală