Un imperiu de 30 de miliarde de dolari începe să se clatine

20 Mart. 2024, 14:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
20 Mart. 2024, 14:16 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Moshin şi Zuber Issa, deţinătorii unuia dintre cele mai mari lanţuri de retail din Marea Britanie, şi-au dezvoltat imperiul în era banilor ieftini, prin zeci de împrumutui destinate investiţiilor, care i-au transformat în unii dintre cei mai mari proprietari de benzinării şi magazine de proximitate din întreaga  lume. Acum, când dobâznile sunt la un nivel record, împrumuturile care totalizează un milard de dolari, trebuie returnate, scrie Bloomberg, citat de businessmagazin.ro.

Cei doi fondatori se luptă să menţină controlul asupra imperiului lor de afaceri, care include peste 6.000 de benzinării din întreaga lume, restaurante Subway şi unul dintre cei mai mari băcănii din Marea Britanie. Imperiul fraţilor Issa este evaluat la aproximativ 30 de miliarde de dolari.

Costurile mai mari ale împrumuturilor îi forţează pe fraţi şi pe TDR Capital, firma britanică de private equity care i-a susţinut în cele mai multe dintre afacerile lor, să vândă active importante pentru a rambursa datoriile.

Aceştia deţin în continuare participaţii totale de peste 1 miliard de dolari fiecare în EG Group, dar acţiunile s-au prăbuşit în decurs de numai doi ani. Pe măsură ce costul vieţii în Marea Britanie a continuat să crească ei s-au confruntat şi cu acuzaţii de manipulare a preţului la carburanţi, imediat după ce au cumpărat Asda – al treilea cel mai mare supermarket din ţară – mişcare văzută ca cea mai mare lovitură dată de fraţii Issa în favoarea businessului lor.

Valoarea combinată a participaţiilor lor la EG Group şi Asda a scăzut cu aproape 60% de la sfârşitul anului 2021 şi valorează acum aproximativ 2,6 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

În 2015, fraţii Issa au deschis uşa investitorilor străini, atunci când au vândut 50% din EG Group către TDR Capital. În anii următori, EG Group a încheiat una dintre cele mai mari importante tranzacţii din istoria sa, în afara Marii Britanii. Mai exact, în 2017 EG Group reuşeşte să cumpere 2.100 de benzinării din Germania şi Italia de la gigantul Exxon Mobil Corp. Ele reprezintă o treime din portofoliul global al companiei britanice.

Apogeul imperiului de business a fost atins în 2021, atunci fraţii Issa au cumpărat lanţul de retail Asda de la Walmart, devenind peste noapte cele mai importante nume din retailul britanic. Cu toate acestea, sincronizarea nu putea fi mai proastă, pentru că în acea perioada era împrumuturilor ieftine se pregătea să apună.

Activele fraţilor Issa din întregul lor imperiu au crescut cu aproape 3.000.000% în ultimele două decenii, ajungând la peste 30 de miliarde de dolari. Tot în ultimele două decenii pieţele bursiere din SUA s-au bucurat de cea mai longevivă perioadă de creştere, iar băncile centrale din întreaga lume au pompat trilioane în economii, stimulând preţurile activelor în timp ce ratele dobânzilor se situau aproape de – sau chiar sub – zero.

Trecutul le-a adus fraţilor Issa un succes incontestabil, dar prezentul, cu ratele dobânzilor aflate încă sus nu promite decât probleme pentru imperiul lor de business. La uşa Asda au început să bată băncile şi investitorii pentru împrumuturile care au asigurat ascensiunea fulminantă a imperiului de business, finanţată de una dintre cele mai mari oferte de obligaţiuni din ţară şi cu mai puţin de un miliard de lire sterline, venit din banii proprii ai fraţilor Issa şi TDR Capital.

EG Group a vândut în cele din urmă majoritatea activelor sale din Marea Britanie şi Irlanda către Asda, anul trecut, pentru 2 miliarde de lire sterline, pentru a ajuta la plata datoriilor, ceea ce a sporit îngrijorarea cu privire la finanţele interconectate ale întreprinderilor.

EG Group a raportat luna aceasta un profit înainte EBITDA de 1,1 miliarde de dolari pentru 2023, cel mai mic din ultimii patru ani, subliniind modul în care cheltuielile mai mari cu datoriile afectează profiturile companiei din Blackburn, Anglia. Aceasta a strâns anul trecut peste 1,5 miliarde de dolari pentru a-şi consolida finanţele, finanţate parţial de creditori privaţi cu rate ale dobânzii de aproximativ 13%, aproape triplu faţă de împrumuturile sale bancare realizate în urmă cu 5 ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău