Gigantul gazier Gazprom își face propria armată privată

08 Feb. 2023, 05:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Feb. 2023, 05:48 // Actual //  Lupu Eduard

Cea mai mare corporație rusă, monopolul energetic Gazprom Nafta, își creează propria companie militară privată, a anunțat serviciile de informații ale armatei ucrainene, menționând că ordinul în acest sens a fost deja semnat de șeful guvernului rus, Mihail Mișustin.

Potrivit documentului, fondatorii organizației vor fi PJSC „Gazprom Nafta” cu un pachet de 70% din capitalul autorizat al „organizației” și „organizația privată de securitate Staff Center” cu un pachet de 30%.

Întrucât activitatea formațiunilor militare private este interzisă în Rusia, în document, guvernul rus se referă la legea „privind siguranța instalațiilor complexului de combustibil și energie”, care prevede că întreprinderilor din industrie „poate primi dreptul să înființeze o organizație privată de securitate”. În același timp, ponderea unei astfel de întreprinderi în capitalul autorizat al „organizației” nou creată nu poate fi mai mică de 50%.

„În Federația Rusă, „cursa a înarmărilor” continuă printre principalii jucători politici, care creează activ armate private, urmând exemplul PMC „Wagner” al lui Evgheni Prigojin”, a menționat GUR.

Companiile private de securitate reprezintă, de câțiva ani, instrumentul cu care Rusia intervine în zonele de conflict. Una dintre cele mai puternice companii de acest fel a este Wagner Group. ”Cazul Wagner” este relevant pentru modul în care funcționează aceste firme, aparent independente.Compania a ajuns să dețină 5.000 de angajați, tancuri, artilerie și alte arme grele, transformându-se în cea mai mare forță din punct de vedere al capacității de luptă din Federația Rusă, în afara chiar a Armatei Ruse.

Wagner nu este însă singura companie de acest fel. Shield, Vega, RSB-group și Patriot sunt alte asemenea mici armate private, gata să lupte neoficial în numele unei țări precum Rusia, acolo unde aceasta nu-și permite să o facă deschis.

Compania militară privată Patriot (PMC) a ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, care concurează cu grupul paramilitar Wagner, al lui Evgheni Prigojin, a fost văzută recent în apropiere de Vuhledar, în regiunea Doneţk, relatează Ukrainska Pravda.

De multe ori, aceste armate private își găsesc clienți locali pentru diferite operațiuni care să le finanțeze staționarea în zonă, însă doar dintre cei agreați de Moscova.

RSB-group, spre exemplu, a trimis contractori în estul Libiei. Într-un interviu pentru Reuters, Oleg Krinițin, proprietarul companiei, a spus că a trimis oameni acolo pentru a curăța minele lăsate în urmă de rebeli dintr-o zonă industrială. A refuzat însă să spună cine a fost angajatorul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Sept. 2024, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2024, 15:34 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile americane intenționează să înăsprească în curând restricțiile asupra petrolului rusesc, vizând „flota umbră” utilizată pentru transportul acestuia și reducerea volumelor de export pe piața mondială, a declarat Dalip Singh, adjunctul consilierului președintelui SUA pentru securitate națională.

Potrivit acestuia, aceste măsuri vor contribui la privarea de finanțare a mașinăriei militare rusești. „Pe termen scurt, între șase luni și trei ani, dacă ne propunem să reducem veniturile Rusiei din vânzarea de petrol, acest lucru va fi realizat prin intermediul sancțiunilor și altor instrumente care vor viza hidrocarburile lor”, a declarat Singh în cadrul unei conferințe organizate de Carnegie Endowment for International Peace.

De asemenea, oficialul a subliniat că există și alte direcții care trebuie abordate pentru a diminua capacitățile militare ale Rusiei. „Neutralizarea mașinăriei militare rusești depinde de schimbarea intereselor țărilor terțe care produc componente ce ajung, în final, pe câmpul de luptă în favoarea Rusiei, sau de livrările de tranzit ale acestor mărfuri”, a adăugat Singh.

Printre țările care ajută Rusia să obțină componente pentru echipamente militare, Singh a menționat China, India, Turcia și Emiratele Arabe Unite. Totodată, el a subliniat că China este „cel mai mare încălcător” al regimului de sancțiuni impus de SUA.

Țările G7 au introdus un plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril și un plafon de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere. Restricțiile impun ca firmele din țările G7 să nu poată oferi servicii de transport pentru produsele vândute la un preț mai mare decât acest plafon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău