Eroarea comisă de Putin legată de anexarea din Ucraina. Protecția președintelui din Constituție se poate prăbuși brusc

08 Feb. 2023, 05:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Feb. 2023, 05:44 // Actual //  Lupu Eduard

Toată lumea se așteaptă la o escaladare a războiului în această primăvară – Rusia este pregătită să mobilizeze mai multe trupe, în timp ce Ucraina își va desfășura noile tancuri și artileria, toate în încercarea de a produce un rezultat militar decisiv. Vladimir Putin este cel care pare să dețină mai puține opțiuni, în special, decizia sa de a anexa anumite teritorii, în loc să le ocupe pur și simplu, l-a pus pe Putin la colț.

Atât schimbările constituționale realizate sub conducerea sa – cât și greutatea istoriei rusești – îl pot ține acolo și pot duce la pierderea puterii sale, după peste 2 decenii, potrivit unei analize realizate de Wilson Center.

Cei peste douăzeci de ani la putere ai lui Putin demonstrează că, în mod clar, acesta nu se simte legat de legislația rusă. În 2020, el a rescris Constituția rusă, limitând puterile legislativului, încorporând autonomia locală într-un „sistem unificat de putere publică” și acordându-și o excepție personală de la limita de două mandate consecutive pentru exercitarea președinției, stabilită în legea fondatoare originală a Rusiei din 1993.

În retrospectivă, însă, modificările constituționale rusești din 2020 ale lui Putin au prefigurat, de asemenea, intențiile sale în Ucraina. Modificările au inclus o dispoziție obscură care interzice Federației Ruse să dea înapoi orice teritoriu declarat ca făcând parte din țară. Inițial, s-a crezut că articolul se referea la Crimeea (și la Insulele Kurile). Cu toate acestea, decizia de a anexa mai multe provincii ucrainene (Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie) în 2022, pune acum această dispoziție într-o nouă lumină.

În esență, Putin nu se poate retrage din aceste provincii – și nici măcar nu poate negocia cu privire la acestea – fără a submina unul dintre noile sale principii fundamentale. Prin urmare, Putin nu poate pur și simplu să declare victoria și să plece acasă, deoarece o astfel de declarație ar duce acum la înstrăinarea pământului „rusesc”.
Astfel, observatorii care contemplă orice posibil scenariu de final al acestui război tragic trebuie să ia în considerare faptul că, din punctul de vedere al lui Putin, toată integritatea teritorială a Rusiei – inclusiv provinciile nou anexate – este în joc.
Vulnerabilitatea lui Putin
Cu excepția unei victorii categorice – sau a găsirii rămășițelor mai multor generali ruși din secolul al XVIII-lea pe care să îi comemoreze – Putin nu pare să aibă un plan de rezervă clar pentru supraviețuirea sa politică (și chiar personală). Putin părea să se fi uitat peste umăr atunci când a rescris Constituția în 2020. El a oferit imunitate pe viață oricărui fost președinte, chiar dacă acesta a demisionat sau nu și-a putut termina mandatul. Un fost președinte primește, de asemenea, un loc pe viață în Consiliul Federației, Camera Superioară a Parlamentului rus.
Ads
S-ar putea ca inspirația pentru aceste protecții să fi venit de la un alt autocrat de lungă durată al lui Putin, Nursultan Nazarbaiev. Chiar și după ce Nazarbaiev a demisionat din funcția de președinte al Kazahstanului în 2019, după douăzeci și opt de ani de mandat, el a rămas șeful consiliului de securitate kazah, cu statutul constituțional suplimentar de „Lider al națiunii”. Ambele aceste titluri – precum și statutul său de senator pe viață – au fost ulterior anulate în 2022, în urma unei izbucniri de violență.

Pericolul pentru Putin de a nu putea să evite soarta lui Nazarbaiev pare să crească pe zi ce trece. Putin trebuie să găsească mai mult de 300.000 de soldați pentru o ofensivă de primăvară, știind că încercările sale anterioare de mobilizare au făcut ca bărbații ruși în vârstă de încorporare să fugă din țară spre orice ieșire disponibilă.

În ultimă instanță, Putin a urmat manualul fiecărui lider rus de succes (Petru cel Mare, Ecaterina cea Mare, Alexandru I), în sensul că moștenirea istorică a celui care conduce națiunea depinde de cât de mult teritoriu a adăugat el sau ea la Imperiul Rus. În schimb, acei lideri care pierd teritoriu sunt invariabil amintiți ca fiind niște ratați. Aceasta a fost soarta lui Mihail Gorbaciov, a cărui reputație a rămas pentru totdeauna diminuată de prăbușirea Uniunii Sovietice.

În mod ironic, Putin pare destinat unei soarte similare cu cea a lui Gorbaciov în ceea ce privește pierderea teritoriilor anexate, cu o singură excepție majoră. El nu va împărtăși laudele universale pe care Gorbaciov le-a primit la moartea sa, ca lider care a încercat să extindă libertățile poporului rus.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău