Banca Națională deschide Săptămâna Internațională de Educație Financiară

21 Mart. 2022, 10:10
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Mart. 2022, 10:10 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Banca Națională a Moldovei organizează astăzi, 21 martie 2022, un eveniment de deschidere a Săptămânii Internaționale de Educație Financiară (Global Money Week), care a ajuns la cea de a zecea aniversare. Aceasta este marcată în lumea întreagă și atrage în fiecare an tot mai mulți participanți la diferite niveluri ale societății.

Astfel, la evenimentul preconizat de banca centrală vor lua parte reprezentanți ai instituțiilor publice, ai societății civile, elevi și studenți din Republica Moldova, parteneri în realizarea proiectelor de educație financiară de la noi și de peste hotare.

De asemenea, prima zi a Săptămânii Internaționale de Educație Financiară va fi însemnată prin încheierea unui Acord de parteneriat între Banca Națională și Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova. Conjugarea eforturilor în acest sens vine în sprijinul cetățenilor pentru a le oferi informații de care au nevoie zi cu zi în familiarizarea și interacțiunea  cu mediul financiar.

„Sunt tot mai mulți doritori de a cunoaște ce înseamnă conceptele financiare și este de înțeles acest lucru. An de an, se produc schimbări pe plan local și cel internațional în toate domeniile. Astăzi, trăim o nouă realitate, cu mari provocări și cu noi încercări, care ne determină să ne adaptăm deciziile la actualele evoluții și tendințe. În Republica Moldova reformele au adus progrese în sectorul bancar, pe care astăzi îl avem puternic, stabil și bine capitalizat și, cu certitudine, ne propunem să păstrăm și chiar să îmbunătățim ceea ce am obținut. În acest sens, Banca Națională a Moldovei întreprinde măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea financiară a țării noastre”, afirmă Octavian Armașu, guvernator al Băncii Naționale.

În cadrul evenimentului va avea loc un atelier de instruire on-line (ZOOM) pentru tinerii interesați de subiectul financiar, care va fi organizat în baza proiectului de educației financiară „Dă sens banilor” realizat de Banca Națională în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Astfel, participanții vor afla sau își vor aprofunda cunoștințele referitoare la sistemul financiar din țara noastră, drepturile specifice ale utilizatorilor de plată ș.a.

Un alt atelier de instruire va fi organizat pentru studenții de la facultatea de jurnalism și științele comunicării a Universității de Stat din Moldova, în colaborare cu Clubul Presei Economice.

Banca Națională a Moldovei se alătură în fiecare an inițiativei Global Money Week, la care până în prezent au aderat 176 de țări.

Partea oficială a evenimentului va fi transmisă în direct pe:

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău