Putin nu mai are ca scop capturarea Kievului: Vrea teritoriile de sud şi de est ale Ucrainei.

21 Mart. 2022, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mart. 2022, 10:23 // Actual //  Lupu Eduard

Oficialii de rang înalt din S.U.A vorbesc despre o schimbare a tacticii ruseşti în invadarea Ucrainei.

Putin nu mai are ca scop capturarea Kievului, declară oficialii americani către publicaţia The Wall Street Journal.

Oficialii de rang înalt din S.U.A vorbesc despre o schimbare a tacticii  ruseşti în invadarea Ucrainei.

Anterior, Statele Unite şi aliaţii săi au crezut că obiectivele iniţiale ale preşedintelui Putin sunt capturarea Kievului în câteva zile şi înlocuirea guvernului lui Zelenski cu un regim pro-rus.

Timp de mai bine de trei săptămâni de luptă, nu a fost posibilă implementarea acestui lucru, iar eşecul l-a determinat pe Putin să schimbe tactica.

Potrivit unei noi evaluări a intenţiilor preşedintelui rus, acesta încearcă să forţeze Kievul să accepte pretenţiile Rusiei asupra teritoriilor de sud şi de est ale Ucrainei.

„După ce a capturat atât Crimeea, cât şi teritoriile din Donbass, Rusia încearcă să ofere o „punte terestră” între partea de vest a Rusiei şi peninsula Crimeea, precum şi să extindă controlul rus asupra Donbass”, declară o sursă pentru ziar.

Dacă aceste solicitări teritoriale şi cererea de neutralitate a Ucrainei vor fi respinse, se aşteaptă ca Putin să încerce să reţină toate pământurile ocupate de trupele ruse şi va continua să lupte, spun oficialii americani”.

În acelaşi timp, Putin îşi poate extinde obiectivele militare dacă acţiunile forţelor armate ruse au mai mult succes.

„Statutul capitalei  Ucrainei rămâne o întrebare deschisă şi, având în vedere rezistenţa puternică a Ucrainei, nu este clar dacă armata rusă va putea strânge suficiente trupe pentru a închide Kievul strâns şi a-l lua”, transmit oficialii ziarului.

În materialul său, Wall Street Journal notează că interpretarea lor a strategiei lui Vladimir Putin nu este rezultatul unei evaluări oficiale a comunităţii de informaţii, ci punctul de vedere al unor oficiali americani care au acces la informaţii clasificate.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău