Gluma se îngroașă! KLM a oprit toate zborurile către Kiev. Urmează Lufthansa?

13 Feb. 2022, 11:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Feb. 2022, 11:09 // Actual //  bani.md

Compania olandeză KLM a oprit toate zborurile către Kiev și nu va mai opera în spațiul ucrainean, fiind primul mare transportator aerian care anunță întreruperea serviciilor, în contextul în care tensiunile dintre Rusia și Occident cresc din cauza Ucrainei.

Compania aeriană a citat un avertisment de călătorie din partea Guvernului, cu privire la riscurile de a zbura în regiune, relatează Wall Street Journal, citat de spotmedia.ro.

KLM și alte companii, inclusiv Lufthansa, au început să își reprogrameze zborurile luna trecută, pentru a evita ca echipajele să fie nevoite să rămână în capitala Ucrainei peste noapte, din cauza preocupărilor legate de siguranță, din cauza acumulării de trupe rusești de-a lungul graniței ucrainene.

Lufthansa a declarat, sâmbătă, că monitorizează situația din Ucraina și analizează posibilitatea de a-și suspenda traficul aerian. O decizie nu a fost luată, a declarat un purtător de cuvânt.

Statele Unite au ordonat ca majoritatea personalului ambasadei să părăsească Ucraina, după ce au avertizat că o invazie militară rusă ar putea fi iminentă.

Moscova a început, de asemenea, să își retragă prezența diplomatică. Washingtonul a avertizat, vineri, că Rusia ar putea lansa o operațiune militară masivă împotriva Ucrainei în următoarele zile. Rusia a negat că intenționează să își invadeze vecinul.

Pentru Olanda, unde își are sediul KLM, regiunea este deosebit de sensibilă. Zborul 17 al Malaysia Airlines, care se îndrepta de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a fost doborât deasupra estului Ucrainei în iulie 2014, iar 298 de membri ai echipajului și pasageri, mulți dintre ei cetățeni olandezi, au murit.

Incidentul a fost investigat de Consiliul olandez pentru siguranță, care a constatat că avionul a fost lovit de o rachetă sol-aer de fabricație rusească. Procurorii ucraineni și olandezi au acuzat militanții susținuți de Rusia care operează în zonă că au lansat racheta.

„KLM nu a mai zburat deasupra regiunilor estice ale Ucrainei și Crimeii din 2014. Acum nu mai există zboruri KLM prin spațiul aerian ucrainean până la noi ordine”, a precizat compania aeriană.

O analiză de securitate extinsă efectuată de un grup care include companiile aeriene olandeze, serviciile de informații, Ministerul Apărării și alte departamente naționale a constatat că regiunea nu mai este sigură pentru a opera, a precizat compania aeriană.

Măsura de anulare a zborurilor vine în contextul în care guvernele, inclusiv cel al SUA, al Marii Britanii și al Olandei, au cerut cetățenilor să evacueze Ucraina cât mai repede posibil.

Companiile aeriene au început să evite spațiul aerian belarus anul trecut, după ce o aeronavă a Ryanair Holdings PLC care transporta un disident belarus a fost redirecționată către Minsk, în urma a ceea ce o anchetă a Națiunilor Unite a declarat că a fost o falsă amenințare cu bombă. Incidentul, pe care unele capitale l-au numit deturnare sponsorizată de stat, a declanșat sancțiuni împotriva aliatului Rusiei.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău