Goana după bani! Băncile ademenesc moldovenii cu dobânzi tentate ca să-și creeze depozite

22 Oct. 2022, 11:48
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
22 Oct. 2022, 11:48 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna septembrie moldovenii și-au adus la bănci 4,8 miliarde de lei, cu 72,6% mai mult față de luna similară a anului 2021, dar mai puțin cu 10% față de luna august, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

În monedă națională, băncile au atras 3,7 miliarde de lei, iar în valută echivalentul a 1 miliard de lei.

Depozitele noi atrase au fost reprezentate, preponderent, de depozitele persoanelor fizice, cu o pondere de 77,3 la sută (62,2 la sută fiind depozitele atrase în moneda națională și 15,0 la sută cele în valută).

Cele mai multe plasamente sunt pe termen scurt, de la 6 până la 12 luni, reprezentând 53,9 la sută din totalul depozitelor atrase la termen, depozitele persoanelor fizice atrase la acest termen au constituit 47,4 la sută din totalul depozitelor.

În ceea ce privește rata dobânzii, la depozitele noi atrase la termen în moneda națională s-a majorat cu 1,07 p.p. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 5,30 la sută, persoanele fizice care practică activitate – cu o rată medie de 8,09 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 14,14 la sută;

La depozitele noi atrase la termen în valută s-a majorat cu 0,14 p.p. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 0,47 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 0,88 la sută. Persoanele fizice care practică activitate nu au plasat depozite în valută.

În comparație cu luna septembrie 2021, rata medie la depozitele atrase în moneda națională s-a majorat cu 9,21 p.p., iar rata medie la depozitele în valută – cu 0,38 p.p.

 

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău