Goana după bani! Băncile ademenesc moldovenii cu dobânzi tentate ca să-și creeze depozite

22 Oct. 2022, 11:48
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
22 Oct. 2022, 11:48 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna septembrie moldovenii și-au adus la bănci 4,8 miliarde de lei, cu 72,6% mai mult față de luna similară a anului 2021, dar mai puțin cu 10% față de luna august, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

În monedă națională, băncile au atras 3,7 miliarde de lei, iar în valută echivalentul a 1 miliard de lei.

Depozitele noi atrase au fost reprezentate, preponderent, de depozitele persoanelor fizice, cu o pondere de 77,3 la sută (62,2 la sută fiind depozitele atrase în moneda națională și 15,0 la sută cele în valută).

Cele mai multe plasamente sunt pe termen scurt, de la 6 până la 12 luni, reprezentând 53,9 la sută din totalul depozitelor atrase la termen, depozitele persoanelor fizice atrase la acest termen au constituit 47,4 la sută din totalul depozitelor.

În ceea ce privește rata dobânzii, la depozitele noi atrase la termen în moneda națională s-a majorat cu 1,07 p.p. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 5,30 la sută, persoanele fizice care practică activitate – cu o rată medie de 8,09 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 14,14 la sută;

La depozitele noi atrase la termen în valută s-a majorat cu 0,14 p.p. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 0,47 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 0,88 la sută. Persoanele fizice care practică activitate nu au plasat depozite în valută.

În comparație cu luna septembrie 2021, rata medie la depozitele atrase în moneda națională s-a majorat cu 9,21 p.p., iar rata medie la depozitele în valută – cu 0,38 p.p.

 

Realitatea Live

28 Nov. 2022, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Nov. 2022, 18:05 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova este o preocupare specială pentru România și personal pentru președintele Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută de către șeful statului român, în timpul întrevederii cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la București, scrie realitatea.md.

”Moldova este o preocupare specială pentru noi, pentru mine. Noi nu începând din acest an îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic și de când Moldova s-a angajat ferm pe calea pro-europeană. Moldova are o președintă și o majoritate parlamentară pro-europeană, pro-reforme, noi suntem bucuroși să încurajăm această cale, noi facem un pic mai mult, îi ajutăm cu expertize, energie electrică, carburant, lemn, gaz, însă suntem conștienți că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate și de aceea discutăm cu toți aliații pentru a găsi și împreună căi pentru a ajuta Republica Moldova”, a declarat președintele României.

Întrebat dacă Rusia, prin provocarea crizei energetice, economice și sociale poate schimba parcursul pro-european al Republicii Moldova, Iohannis a răspuns:

”Nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova, din potrivă oamenii au înțeles că este o perioadă complicată, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc. Pentru noi în România provocarea este mare, fiindcă în afară de reforme și sprijin este nevoie de realizarea unei infrastructuri, interconectare… Noi suntem pregătiți împreun să facem aceste lucruri”.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău