Goana după trilionul de dolari! Avocații strâng bani pentru a sechestra bunurile rușilor sancționați

19 Aug. 2022, 10:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Aug. 2022, 10:07 // Actual //  bani.md

În timp ce politicienii din țările occidentale se gândesc dacă activele rusești blocate pot fi folosite pentru a compensa pierderile Ucrainei, avocații specializați în cazuri complexe au preluat cazurile, deja.

La scurt timp după invazia rusă, un număr de avocați occidentali au creat Alianța pentru Justiție din Ucraina (UJA) pentru a sprijini guvernul și poporul Ucrainei, inclusiv prin dezvoltarea de strategii juridice pentru a-i aduce pe cei responsabili de război în fața justiției. Partenerii Alianței includ anchetatori, inclusiv Bellingcat. Acum, a fost inițiată o campanie de strângere de fonduri pentru a iniția procese pentru a avea acces la bunurile rușilor sancționați.

Potrivit acestora, avocații apelează la fonduri speculative, birouri de familie, firme de finanțare a proceselor cu o propunere similară. Dacă procesele au succes, fondurile câștigate vor merge în Ucraina, iar investitorii vor primi o cotă de la aceștia (ceea ce nu este specificat).

Alianța pentru Justiție estimează bunurile rușilor sancționați la un trilion de dolari.

„McCue Jury & Partners sunt avocați fără compromisuri pentru orice client care trebuie să lupte. Suntem o companie recunoscută la nivel internațional care rezolvă cu succes cazuri dificile și complexe împotriva adversarilor dificili. Echipa noastră este prima care este contactată în caz de criză sau nedreptate flagrantă”, se arată în mesajul unei renumite companii de avocatură care face parte din UJA.

Acțiunile avocaților îi pot ajuta pe politicienii occidentali care nu au găsit încă o justificare legală pentru confiscarea bunurilor înghețate ale rușilor care au căzut sub sancțiuni, notează Bloomberg, citat de moscowtimes.ru. De asemenea, Alexei Navalnîi reproșează guvernelor occidentale lipsa de hotărâre: din 200 de persoane din lista Forbes, au fost aplicate sancțiuni doar împotriva a 46, în timp ce unii oameni de afaceri și oficiali pot călători în voie în lume și dețin bunuri în Occident. El a cerut pedepsirea tuturor „oligarhilor și funcționarilor corupți ai lui Putin.

Sistemul de finanțare a litigiilor este în vigoare în Marea Britanie de câteva decenii. Companiile specializate evaluează riscurile și perspectivele de despăgubire, pot acorda împrumuturi caselor de avocatură sau pot oferi investiții – venitul reprezintă o parte din suma câștigată. Există și fonduri de investiții care investesc în litigii. Investitorii tradiționali din acest sector sunt fondurile speculative, birourile de familie (care gestionează activele uneia sau mai multor familii), administratorii de avere, investitorii privați bogați.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ