Goana după trilionul de dolari! Avocații strâng bani pentru a sechestra bunurile rușilor sancționați

19 Aug. 2022, 10:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Aug. 2022, 10:07 // Actual //  bani.md

În timp ce politicienii din țările occidentale se gândesc dacă activele rusești blocate pot fi folosite pentru a compensa pierderile Ucrainei, avocații specializați în cazuri complexe au preluat cazurile, deja.

La scurt timp după invazia rusă, un număr de avocați occidentali au creat Alianța pentru Justiție din Ucraina (UJA) pentru a sprijini guvernul și poporul Ucrainei, inclusiv prin dezvoltarea de strategii juridice pentru a-i aduce pe cei responsabili de război în fața justiției. Partenerii Alianței includ anchetatori, inclusiv Bellingcat. Acum, a fost inițiată o campanie de strângere de fonduri pentru a iniția procese pentru a avea acces la bunurile rușilor sancționați.

Potrivit acestora, avocații apelează la fonduri speculative, birouri de familie, firme de finanțare a proceselor cu o propunere similară. Dacă procesele au succes, fondurile câștigate vor merge în Ucraina, iar investitorii vor primi o cotă de la aceștia (ceea ce nu este specificat).

Alianța pentru Justiție estimează bunurile rușilor sancționați la un trilion de dolari.

„McCue Jury & Partners sunt avocați fără compromisuri pentru orice client care trebuie să lupte. Suntem o companie recunoscută la nivel internațional care rezolvă cu succes cazuri dificile și complexe împotriva adversarilor dificili. Echipa noastră este prima care este contactată în caz de criză sau nedreptate flagrantă”, se arată în mesajul unei renumite companii de avocatură care face parte din UJA.

Acțiunile avocaților îi pot ajuta pe politicienii occidentali care nu au găsit încă o justificare legală pentru confiscarea bunurilor înghețate ale rușilor care au căzut sub sancțiuni, notează Bloomberg, citat de moscowtimes.ru. De asemenea, Alexei Navalnîi reproșează guvernelor occidentale lipsa de hotărâre: din 200 de persoane din lista Forbes, au fost aplicate sancțiuni doar împotriva a 46, în timp ce unii oameni de afaceri și oficiali pot călători în voie în lume și dețin bunuri în Occident. El a cerut pedepsirea tuturor „oligarhilor și funcționarilor corupți ai lui Putin.

Sistemul de finanțare a litigiilor este în vigoare în Marea Britanie de câteva decenii. Companiile specializate evaluează riscurile și perspectivele de despăgubire, pot acorda împrumuturi caselor de avocatură sau pot oferi investiții – venitul reprezintă o parte din suma câștigată. Există și fonduri de investiții care investesc în litigii. Investitorii tradiționali din acest sector sunt fondurile speculative, birourile de familie (care gestionează activele uneia sau mai multor familii), administratorii de avere, investitorii privați bogați.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:15 // Actual //  Ursu Victor

Prețurile gazului în Europa au crescut la cele mai mari niveluri din acest an, ca urmare a intensificării conflictului ruso-ucrainean, opririi livrărilor de gaz ale Gazprom către Austria și a vremii reci. Deși piața este bine aprovizionată cu gaz, echilibrul este fragil și orice știre negativă provoacă o creștere a prețurilor, spun experții din sector.

Prețul futures-ului pe Dutch TTF a ajuns joi la 48,8 euro/MWh (538 USD pentru 1000 mc), cel mai ridicat nivel din noiembrie 2023. De la sfârșitul sezonului de încălzire din martie, prețul a crescut cu mai mult de 1,5 ori.

Ultima creștere a început miercuri, când Ucraina a lovit teritoriul rus cu rachete britanice Storm Shadow. La sfârșitul zilei, prețul a crescut cu 2,5%, ajungând la 46,8 euro/MWh. Tot pe 21 noiembrie, ambasadele mai multor state occidentale din Kiev au fost închise, iar Statele Unite au avertizat despre posibilitatea unui atac aerian major în regiune.

În aceeași zi, forțele aeriene ucrainene au raportat că Rusia a folosit pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală capabilă să transporte încărcătura nucleară. Aceste evoluții au loc pe fondul schimbării doctrinei nucleare a Rusiei și în contextul permiterii de către SUA a loviturilor cu rachete americane de lungă distanță pe teritoriul rus.

Pe de altă parte, piața europeană rămâne bine aprovizionată cu GNL, iar livrările chiar au crescut, deoarece cererea din Asia rămâne scăzută, iar traderii sunt atrași de prețurile în creștere din ultimele săptămâni. În plus, depozitele sunt aproape pline, la aproximativ 90%, conform datelor Gas Infrastructure Europe.

Totuși, odată cu începutul sezonului de încălzire, săptămâna aceasta, ninsorile și vremea rece au afectat regiunile nordice ale Europei. „Echilibrul fragil al pieței înseamnă că factorii externi vor avea un impact semnificativ asupra prețurilor”, a declarat Torgrim Reitan, director financiar al companiei norvegiene Equinor.

Un alt factor de tensiune pe piață este situația livrărilor de gaz prin conductele din Rusia. Gazprom a încetat, începând cu 16 noiembrie, furnizarea de gaz către OMV, compania austriacă care refuzase să plătească pentru gazul livrat în ultimele luni, încercând să recupereze o sumă de 230 milioane de euro stabilită de un tribunal de arbitraj.

Deși Gazprom continuă să furnizeze gaz prin Ucraina către Europa la aceleași volume ca înainte de 16 noiembrie (42,4 milioane de mc pe zi), OMV nu poate să-l preia, dar are posibilitatea să cumpere gaz de la țările care primesc aceste livrări, cum ar fi Slovacia. OMV a asigurat că își satisface complet nevoile de consum din alte surse.

„Majoritatea clienților OMV sunt membri ai NATO, chiar dacă Austria rămâne nominal neutră”, a declarat Jon Trisi, editor al newsletter-ului investițional Fuller Treacy Money. „Strategia Rusiei de ‘iarnă lungă și rece’ este doar una dintre multe tactici pe care le încearcă în afacerea dincolo de Ucraina.”

Piața este, de asemenea, preocupată de faptul că din ianuarie tranzitul de gaz prin Ucraina se va opri, ceea ce va afecta mai mulți procente din importurile de gaz ale Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău