Gigantul bancar Goldman Sachs a avertizat că dolarul american se confruntă cu riscuri care i-ar putea şterge statutul dominant la nivel global, adăugând că moneda are de a face cu o serie de probleme similare celor cu care s-a înfruntat lira sterlină la începutul secolului trecut, notează Business Insider.
Sancţiunile impuse Federaţiei Ruse de către statele vestice ridică deja semne de întrebare cu privire la faptul că unele ţări ar începe să folosească mai puţin dolarul american, deciziile putând fi luate pe fondul temerilor privind nivelul de putere pe care îl câştigă Statele Unite datorită dolarului.
Goldman Sachs notează în acest sens evoluţia lirei sterline, care era cândva moneda de rezervă la nivel mondial, înainte de ascensiunea dolarului de la mijlocul secolului al XX-lea.
Printre provocările actuale se numără faptul că Statele Unite deţin o cotă mică din comerţul global prin comparaţie cu dominanţa exercitată de dolar în sistemele globale de plăţi, ţara având o „poziţie pe active nete străine” în stare de deteriorare. Totodată, SUA se confruntă actualmente cu o serie de probleme geopolitice, precum războiul dintre Rusia şi Ucraina.
Christina Tessari, economist în cadrul Goldman, spune că gradul ridicat de datorii al SUA, rezultat din statutul său de mare importator de bunuri, ar putea reprezenta, de asemenea, o problemă.
Anterior, investitorii internaţionali au devenit tot mai reticenţi în ceea ce priveşte lira sterlină, după ce Regatul Unit a înregistrat datorii imense în timpul celui de al Doilea Război Mondial.
„Dacă datoriile în valută pot creşte similar produsului intern brut, străinii s-ar putea sătura să deţină respectiva moneda”, se arată într-o analiză a Goldman.
Săptămâna trecută, directorul adjunct al Fondului Monetar Internaţional, Gita Gopinath, a declarat că sancţiunile lansate împotriva Kremlinului ar putea fragmenta sistemul global şi au şansa de a afecta performanţa dolarului american.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!