Google Maps vs Apple Maps: Ce aplicație de navigare să alegi

06 Apr. 2021, 08:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
06 Apr. 2021, 08:00 // Au Bani //  MD Bani

Timp de aproape un deceniu, între Google și Apple se dă o bătălie pentru a fi aleasă cea mai bună aplicație de navigare. Google susține că peste un miliard de oameni folosesc Google Maps în fiecare lună, în timp ce Apple a spus că Apple Maps a ajuns la sute de milioane de oameni din 200 de țări. Totuși, pentru a fi cel mai bun, nu contează câți utilizatori ai, dar ce servicii oferi. Pentru a stabili care este mai potrivit a foat analizată disponibilitatea, interfața, designul, navigarea, traficul, street wiev, transport public și confidențialitate.

Disponibilitate

Apple Maps poate fi folosit doar pe produsele companiei, ceea ce înseamnă că doar posesorii unui dispozitiv fabricat de Apple pot accesa.

Google Maps, dimpotrivă, poate fi folosit pe aproape orice dispozitiv. Android, Windows, iPhone, Mac, chiar și CarPlay-ul Apple. Conectarea cu contul tău Google îți sincronizează automat toate datele, inclusiv istoricul călătoriilor și locațiile preferate.

În timp ce Apple are o mulțime de dispozitive, care au toate hărți Apple disponibile, nu este suficient pentru a depăși disponibilitatea aproape universală a Google.

 Interfață

După câțiva ani de schimbări, Apple Maps și Google Maps oferă ambele o interfață foarte concentrată, ușor de utilizat. Cu toate acestea informațiile sunt prezentate destul de diferit.

Apple Maps are o interfață care păstrează aproape totul într-un singur loc, pentru ușurință în utilizare. Istoricul căutărilor recente, locațiile salvate și informații despre companii și locuri pot fi găsite când extinzi bara de căutare, scrie Play Tech.

Astfel, bara de căutare rămâne acolo unde este până când dai click pe un loc și, dacă vrei să scapi de el, nu trebuie decât să atingi butonul X din colț.

Google, însă, are butoane și bare de instrumente peste tot. În partea de sus a ecranului telefonului se află bara de căutare, care găzduiește, de asemenea, informații despre cont și se află deasupra butoanelor dedicate pentru a găsi facilități locale. Dacă vreodată ai nevoie să găsești rapid un restaurant sau o benzinărie, probabil că este foarte util.

De asemenea, în partea de jos a ecranului este un meniu care îți oferă acces la funcțiile Explore și Commute, locații salvate, știri locale și opțiunea de a contribui la baza de date de cartografiere Google. Toate aceste lucruri vor dispărea dacă atingi mijlocul ecranului.

 Designul hărții

La fel ca interfața sa, Apple Maps a optat pentru o abordare mai minimalistă a designului său de hărți. Deși are la dispoziție o mulțime de informații, Apple Maps nu-ți arată prea mult decât dacă dai zoom până la capăt. În mod similar, Google îți arată mai multe informații când mărești mai mult, dar începe să afișeze aceste informații mult mai devreme decât Apple Maps.

Așadar, ambele arată întotdeauna elementele esențiale, indiferent de modul în care vizualizezi harta. Drumuri, locații, repere, totul este acolo. Singura diferență reală este cât de multe informații extra sunt afișate, inclusiv companii, nume de drumuri mai mici și așa mai departe. De asemenea, ambele utilizează un mod întunecat care îți facilitează șofatul noaptea.

Ambele aplicații au informațiile de care ai nevoie, dar abordarea “less is more” a Apple Maps o face mult mai facilă. Informațiile în exces de pe Google Maps pot distrage atenția uneori și acesta este ultimul lucru de care ai nevoie la volan.

Navigare

În această privință există puține diferențe. Ambele servicii îți urmăresc progresul pe măsură ce călătorești, inclusiv timpul de călătorie și distanța de călătorie, ETA-ul actual și cele mai relevante instrucțiuni din acel moment.

Ambele servicii îți pot spune cum sunt condițiile actuale pe ruta ta, inclusiv traficul, închiderea drumurilor etc. Ambele aplicații vor sugera, de asemenea, rute alternative dacă cea pe care te afli, deși niciuna dintre ele nu este la fel de precisă precum Waze, deținută de Google.

În ceea ce privește navigarea, diferențele dintre Google Maps și Apple Maps depind de orice rută între două puncte. Este puțin ciudat faptul că ambele aplicații oferă rute principale care sunt similare, dar alternativele sunt atât de  diferite.

Indiferent de alternativa pe care o alegi, poți fi sigur că ruta optimă te va duce la destinație în aproximativ aceeași perioadă de timp.

Cu toate acestea, Google Maps are avantajul de a-ți permite să adaugi mai multe opriri la ruta ta, din timp. Hărțile Apple îți permit să adaugi opriri la jumătatea drumului. Așadar, Google câștigă acest punct datorită confortului suplimentar al planificării călătoriei.

 Confidențialitate

În ceea ce privește confidențialitatea poți alege Apple Maps, întrucât salvează mai puține date.

Cu toate că Google Maps, are un regim incognito la fel ca și Chrome, oricum, toate datele trec mai întâi prin serverele Google.

Concluzii

În urma analizelor, s-a demosntrat că performanțele de navigare Google Maps și Apple Maps au fost practic identice, ceea ce înseamnă că poți alege oricare dintre ele.  Deja tu decizi ce alegi.

Totuși, dacă ții la confidențialitatea datelor, poți opta pentru Apple Maps.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO