Vom reduce rata de bază, în funcție de cum vor evolua condițiile, de cum va fi rata inflației. Dacă trendul inflației va fi unul sustenabil vom trece la relaxarea politicii monetare, a explicat guvernatorul BNM, Octavian Armașu la prezentarea Raportului asupra inflației.
„Când am majorat rata de politică monetară la începutul lunii august a fost o decizie semnificativă. Majorarea ratei de bază cu trei puncte procentuale și a ratei normelor rezervelor obligatorii, la fel, cu trei puncte procentuale în doi pași este semnificativă”, a punctat Aramașu.
Potrivit guvernatorului, este un pas pe care l-a luat BNM pentru a fi ultima majorare să se asigure că se temperează efectele secundare ale inflației și atunci când va fi momentul de relaxare nu mai sunt careva procese inflaționiste care să încurce la diminuarea ratei de bază.
„Dacă am fi făcut un pas mai mic, de majorare a ratei de politică monetară, s-ar putea ca în două – trei luni să mai venim cu o nouă majorare, mai mică. Noi am luat decizia în august ca spre sfârșitul anului viitor să avem condiții de diminuare a ratei de politică monetară ”, a precizat Armașu.
În data de 4 august, BNM a majorat rata de bază cu trei puncte procentuale la 21,5%, la creditele overnight, la nivelul de 23,50 la sută anual și la depozitele overnight, la nivelul de 19,50 la sută anual.
Norma rezervelor obligatorii în lei, la fel, a fost majorată cu trei puncte procentuale, la 37% în prima etapă și la 40% în a doua etapă. Rezervele în valută liber convertibilă au fost crescute la 45% în două etape.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!