Guvernatorul BNM, de neatins! Miniștrii n-au voie să-l critice – lege în Parlament

16 Dec. 2022, 13:22
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
16 Dec. 2022, 13:22 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Cadrul legal aferent băncii centrale va fi modificat. Deputații au aprobat, cu 53 de voturi, în prima lectură modificări la Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei și la Legea cu privire la lichidarea băncilor. Proiectul a fost elaborat, ținând cont de angajamentele asumate de Republica Moldova prin Memorandumul cu privire la politicile economice și financiare încheiat cu FMI, precum și pentru a asigura buna desfășurare și finalizare ordonată a procesului de lichidare a băncilor.

Documentul include prevederi ce vizează precizarea și consolidarea statutului BNM întru asigurarea realizării mandatului acesteia, dar și aspecte privind interacțiunea cu alte autorități publice și cu entități private. De asemenea, proiectul urmărește consolidarea mecanismelor aplicabile exercițiului mandatului membrilor organelor de conducere a Băncii Naționale și precizarea unor aspecte de guvernare corporativă în cadrul instituției.

Un aspect important din proiect ține de prelungirea procesului de lichidare silită a băncii. Actuala redacție prevede posibilitatea de prelungire a termenului de lichidare pentru cel mult 2 ani, considerat de autor unul rigid, care comportă  riscuri pentru finalizarea procesului de lichidare. „Limitarea BNM în dreptul de a prelungi termenul de finalizare a proceselor de lichidare a băncilor, fără posibilitatea instituirii mai multor perioade de prelungire a termenului s-a dovedit a fi ineficientă în timp”, argumentează autorii. Respectiv, modificarea propusă va permite Băncii Naționale, în calitate de autoritate de supraveghere, să determine, în dependență de circumstanțele invocate în demersul lichidatorului, dacă este sau nu necesară prelungirea termenului de lichidare a băncii.

Proiectul urmează va fi votat și în lectura a doua. Se propune ca modificările să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

„Potrivit standardelor internaționale aplicabile statutului și activității unei bănci centrale, drepturile terților de a da instrucțiuni băncii centrale sunt incompatibile cu principiul independenței acesteia și pot perima realizarea mandatului băncii centrale”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

Participarea terților  în cadrul ședințelor organelor de decizie a  băncii centrale este limitată/restricționată, întru neadmiterea influențelor/ ingerințelor în procesul decizional.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu a fost ținta criticilor din partea premierului Gavrilița precum că BNM a luat măsuri întârziate în lupta cu inflația. Armașu a fost criticat și de deputații din fracțiunea PAS care au și instituit o comisie pentru a analiza măsurile BNM în lupta cu inflația.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău